Kártyás vásárlások: fontos változások jönnek januártól!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Jövőre egyre többször maradhat otthon a készpénz, ugyanis januártól mindenhol, ahol van elektronikus pénztárgép, biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét. Azonban nem csak több helyen lehet majd készpénzmentesen fizetni, az online kártyás vásárlások szabályai is változnak.

A vásárlásokban alapvető fordulatot hozhat 2021. január 1. Jövőre ugyanis ott is lehet majd kártyával fizetni, ahol eddig nem. A fizikai üzletek mellett az online vásárlásoknál is változás jön, ráadásul még az idén lépnie kell annak, aki jövőre is szeretne a neten bankkártyával fizetni.

Otthon maradhat a készpénz

Már több cikkünkben írtunk arról, hogy januártól új világ jön az elektronikus fizetéseknél: minden olyan kereskedőnél, szolgáltatónál, ahol van elektronikus pénztárgép, biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét is. Ez azt jelenti, hogy 2021-től még több helyen lehet majd bankkártyával, okoseszközzel vagy éppen azonnali átutalással, azaz készpénzmentesen fizetni akár egy kiflit vagy egy üdítőt is. 

A hivatalos számítások szerint a lépés egyébként 50-60 ezer új elfogadóhelyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenheti a készpénzhasználatot is.

Ha eddig nem tetted volna meg, akkor érdemes bizalmat szavaznod a bankkártyás vagy okoseszközös fizetéseknek, hiszen így gyorsan és kényelmesen ki tudod egyenlíteni a számlát és nem kell a készpénzzel bajlódnod. 

Online vásárlók, figyelem!

Januártól nem csak több fizikai üzletben tudsz majd elektronikusan fizetni, de változnak az online bankkártyás vásárlások szabályai is. Az úgynevezett “erős ügyfél-hitelesítésről” van szó, amely egy uniós szabályozás, a célja pedig a csalások csökkentése és az online fizetések még biztonságosabbá tétele. 

A 2021. január elsejétől kötelezővé váló erős-ügyfélhitelesítés azt jelenti, hogy az internetes vásárlások alkalmával az eddiginél több adatra lesz szükség ahhoz, hogy zöld utat kapjon egy-egy kártyás tranzakciód, azaz fizetni tudj.

A kereskedő vagy a bank által a netes vásárlásra létrehozott speciális, védett felületen a bankkártyaszám, a név, a kártya lejárati dátuma és az ellenőrző, CVC-kód megadása mellett egyéb azonosításra is szükség lesz.  A két hitelesítési faktor lehet például PIN-kód és ujjlenyomat vagy jelszó és sms-ben érkező kód. A többlépcsős azonosítás bankonként eltérő lehet: a pénzintézetek minden ügyfelet értesítenek a változásokról és a teendőkről, de ezek elérhetőek az adott bank weboldalán is.

Ha a januárt nem szeretnéd kellemetlen meglepetéssel kezdeni, akkor végezd el a szükséges beállításokat még az idén! 

Találd meg az ideális számlacsomagot! 

A készpénzállomány visszaszorításában a bankkártyás fizetések mellett a bankszámlacsomagokhoz tartozó különböző elektronikus szolgáltatások is nagy szerepet kapnak. Emiatt a jövőben még fontosabb lesz, hogy melyik bankszámlacsomagot használod. Az ideális csomag megtalálása nagyban függ attól, hogyan bankolsz, azaz például hányszor veszel fel készpénzt vagy hányszor indítasz átutalást.

Ezért érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítani a money.hu bankszámla-kalkulátorával. Vannak ugyanis olyan bankszámlacsomagok, amelyek különböző feltételek – például minimális jövedelem beérkezése – teljesítése esetén akár ingyenesek is lehetnek vagy évente pár ezer forintba kerülnek, de léteznek 20-30 ezer forintos számlák is.