Újabb változások érkeztek: a sajáterős építkezéseket is segítik

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Januártól a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam, így a sajáterős építkezések is számíthatnak segítségre. A jövőben pedig a feltételeknek megfelelő, dolgozó nyugdíjasok is igényelhetnek csokot. 

Több újdonságot is bejelentettek a csokos támogatásokról és az otthonteremtési támogatásokról a napokban. Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-videójában arról beszélt, hogy a január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam. Így az állam a sajáterős építkezésekhez is maximum 5 millió forinttal járul hozzá. 

Ahogyan már írtunk róla, 2021 januárjától 27 százalékról 5 százalékra csökken az új ingatlanok áfája. Akik csokkal vásárolnak ingatlant, azoknak pedig ezt az 5 százalékot sem kell befizetniük. Azonban az áfa-visszaigényléssel a teljesen saját erőből való építkezések esetében csak azok élhetnek, akik igénybe veszik a falusi csokot. A mostani bejelentés értelmében azonban az állam 5 millió forinttal hozzájárul a sajáterős építkezésekhez is. 

Dolgozó nyugdíjasok is élhetnek a csokkal

A videóból az is kiderült, hogy a jövőben a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Például, ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette, akkor ők is jogosultak lesznek a csokos támogatásokra. Fontos azonban, hogy a csokkal vásárolt ingatlant tíz évig nem lehet eladni, vagy elajándékozni, de a jövőben a szülők átírathatják majd azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.

Szintén újdonság, hogy a jelzáloghitel-elengedés több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsönre is érvényesíthető lesz.

  • A második gyermek után járó egymillió, valamint a harmadik, vagy további gyermek utáni négymillió forintos elengedési mértéket több kisebb összegű lakáscélú jelzáloghitel közt megosztva is érvényesíthetik a családok.
  • A jelzáloghitel-elengedési lehetőség pedig már az építési hitelekre is vonatkozik.

A teljes rendelet itt érhető el

chatsimple