Fontos levél érkezik: kiderül, mennyiért bankolsz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Január végéig pontosan kiderül, hogy mennyiért bankolsz, egy uniós szabály értelmében ugyanis minden évben egységes, összehasonlítható díjkimutatást küldenek a bankok a költségeidről. Idén jön az első olyan kimutatás, amiben már egy teljes év költségei lesznek benne. 

Mennyibe kerül egy utalás? És az sms-értesítés? Mennyit kell fizetni a bankkártyádért évente? A rendszeres kiadásokhoz a bankolásra költött összeg is hozzátartozik. Ezeknek az összesítésében és összehasonlíthatóságában segít a bankoktól elektronikusan vagy postán januárban érkező egységes díjkimutatás. 

Mit jelent az egységes díjkimutatás? 

A díjkimutatással tavaly találkozhattál először, 2020 január 31-éig kapott ugyanis mindenki először ilyet a bankjától. Ezt egy uniós szabály teszi kötelezővé. Míg azonban 2020-ban csak egy csonka évről szólt a levél - a bevezetés időpontja miatt 2019. augusztus 1-je és december 31-e közötti időszakban felszámolt költségeket mutatta -, az idei lesz az első év, amikor teljes egészében láthatod az éves kiadásaidat.  

Mi lesz benne? 

A kimutatás – hasonlóan például a mobilszámládhoz – pontosan részletezi majd az igénybe vett szolgáltatásokat és azt is, hogy azokért mennyit fizettél. Így látod majd, hogy mennyi volt például az utalások, netbankhasználat vagy éppen az sms-szolgáltatás díja.  

Amellett, hogy így képet kapsz a banki költségeidről, a kimutatás egységes elszámolást jelent, azaz az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és egyszerűbben tudsz váltani, ha drágának találod a saját szolgáltatódat. A különböző bankszámlacsomagok között ugyanis  éves szinten akár több tízezer forintos eltérés is lehet.

Találd meg a neked való bankszámlát!

A megfelelő számla kiválasztásához a költségek mellett azzal is érdemes tisztában lenned, hogy melyik szolgáltatást használod a leggyakrabban, azaz, milyen sűrűn utalsz? Van-e szükséged sms-ben érkező értesítőkre? Mennyit használod a netbankod? Szeretnéd-e, hogy a postán is megjöjjön a számlakivonat? Ezek alapján már könnyen meg tudod találni azt a számlacsomagot, ami leginkább megfelel a szokásaidnak és elvárásaidnak. Ehhez érdemes kipróbálnod a money.hu bankszámla-kalkulátorát is, amelynek segítségével össze tudod hasonlítani a különböző pénzintézetek ajánlatait.