Fontos levél érkezik: kiderül, mennyiért bankolsz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Január végéig pontosan kiderül, hogy mennyiért bankolsz, egy uniós szabály értelmében ugyanis minden évben egységes, összehasonlítható díjkimutatást küldenek a bankok a költségeidről. Idén jön az első olyan kimutatás, amiben már egy teljes év költségei lesznek benne. 

Mennyibe kerül egy utalás? És az sms-értesítés? Mennyit kell fizetni a bankkártyádért évente? A rendszeres kiadásokhoz a bankolásra költött összeg is hozzátartozik. Ezeknek az összesítésében és összehasonlíthatóságában segít a bankoktól elektronikusan vagy postán januárban érkező egységes díjkimutatás. 

Mit jelent az egységes díjkimutatás? 

A díjkimutatással tavaly találkozhattál először, 2020 január 31-éig kapott ugyanis mindenki először ilyet a bankjától. Ezt egy uniós szabály teszi kötelezővé. Míg azonban 2020-ban csak egy csonka évről szólt a levél - a bevezetés időpontja miatt 2019. augusztus 1-je és december 31-e közötti időszakban felszámolt költségeket mutatta -, az idei lesz az első év, amikor teljes egészében láthatod az éves kiadásaidat.  

Mi lesz benne? 

A kimutatás – hasonlóan például a mobilszámládhoz – pontosan részletezi majd az igénybe vett szolgáltatásokat és azt is, hogy azokért mennyit fizettél. Így látod majd, hogy mennyi volt például az utalások, netbankhasználat vagy éppen az sms-szolgáltatás díja.  

Amellett, hogy így képet kapsz a banki költségeidről, a kimutatás egységes elszámolást jelent, azaz az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és egyszerűbben tudsz váltani, ha drágának találod a saját szolgáltatódat. A különböző bankszámlacsomagok között ugyanis  éves szinten akár több tízezer forintos eltérés is lehet.

Találd meg a neked való bankszámlát!

A megfelelő számla kiválasztásához a költségek mellett azzal is érdemes tisztában lenned, hogy melyik szolgáltatást használod a leggyakrabban, azaz, milyen sűrűn utalsz? Van-e szükséged sms-ben érkező értesítőkre? Mennyit használod a netbankod? Szeretnéd-e, hogy a postán is megjöjjön a számlakivonat? Ezek alapján már könnyen meg tudod találni azt a számlacsomagot, ami leginkább megfelel a szokásaidnak és elvárásaidnak. Ehhez érdemes kipróbálnod a money.hu bankszámla-kalkulátorát is, amelynek segítségével össze tudod hasonlítani a különböző pénzintézetek ajánlatait.