Megtakarítások: beleszólt a járvány

Somogyi Nóra
Olvasási idő: 2 perc

A csökkenés ellenére is magas szinten maradt az euróövezeti háztartások megtakarítási rátája 2020 harmadik negyedévében. Elemzők szerint ugyanakkor a gazdaság teljesítményét nézve tovább tarthat a kilábalás, a sokkal fertőzőképesebb koronavírus-variánsok terjedése miatt ugyanis elhúzódhat a korlátozások feloldása.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint 2020 harmadik negyedévében a háztartások megtakarítási rátája szezonálisan kiigazítva 7,3 százalékponttal, 17,3 százalékra csökkent. 2020 második negyedévében rekord magas szinten állt a mutató, a háztartások megtakarítási rátája akkor 24,6 százalék volt. Így a csökkenés ellenére a harmadik negyedéves 17,3 százalék a második legnagyobb érték.

Beleszólt a vírus 

Az eredmények a koronavírus-járvány számlájára írhatóak, hiszen a fogyasztók magatartását nagyban meghatározták a járványból adódó súlyos bizonytalanságok. Negyedéves összevetésben ugyanis rekordmértékben zsugorodott az euróövezet gazdasága április-júniusban, július-szeptemberben viszont már rekordmértékben nőtt. Az adatokból az is látszik, hogy a háztartások fogyasztása a jövedelmek növekedését jócskán meghaladó ütemben emelkedett a harmadik negyedévben.

Mi várható a gazdaságban? 

Az még természetesen kérdés, hogy mikor húzódik vissza a járvány, pontosan mikor kezdődhet meg a  fellendülés és kezdenek javulást mutatni a legfontosabb gazdasági mutatók. Londoni elemzők  a héten arra hívták fel a figyelmet, hogy eddig valószínűleg túl derűlátók voltak az idei euróövezeti növekedési előrejelzések. A sokkal fertőzőképesebb koronavírus-variánsok terjedése miatt ugyanis elhúzódhat a korlátozások feloldása.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlege (BofA Global Research) kedd este közölte a felülvizsgált előrejelzését, ennek értelmében pedig egy teljes százalékponttal, az eddigi 3,9 százalékról 2,9 százalékra csökkentette a valutaunió hazai össztermékének (GDP) idei átlagos növekedésre szóló becslését. Az elemzők pedig azzal számolnak, hogy az idei első negyedévben is még 0,9 százalékos GDP-visszaesés várható. 

Az előrejelzések szerint az euróövezeti GDP a tavalyi negyedik negyedévben 1,4 százalékkal csökkenhetett negyedéves összevetésben. A BofA Global Research becslése szerint a tavalyi év egészében 7 százalékkal zuhanhatott az euróövezet együttes hazai összterméke.

A  Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő előzetes számításai szerint az euróövezeti GDP-érték 2020-ban 7,7 százalékkal zuhanhatott. A cég 2021-re ugyanakkor a Bank of America előrejelzésénél erőteljesebb, 4,6 százalékos növekedést vár az euróövezetben. 

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.