Miután kiderült, mennyiért bankolsz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Fontos levelet kaptunk a számlavezető bankunktól januárban, amelyből kiderült, mennyibe került számunkra a bankolás a múlt évben. Ez az első olyan díjkimutatás, amelyikben már egy teljes év költségei vannak benne.

Egy uniós szabály értelmében a bankok minden évben egy egységes díjkimutatást küldenek banki költségeinkről. Már a tavalyi év elején is kaptunk díjkimutatást, ám abban még csak öt hónap (2019 augusztusa és decembere közötti időszak) banki költsége volt összesítve. Az idei díjkimutatás tehát az első olyan, amelyik teljes évi bankolási költségeinkről ad összesítő áttekintést.

Tekintsd át költségeidet!

A díjkimutatás pontosan részletezi az igénybe vett szolgáltatásokat, mint például utalások, netbankhasználat, sms-szolgáltatás stb., és hogy ezekért mennyit fizettél ki az elmúlt évben. Fontos megjegyezni, hogy az összköltségbe a bankkártya díja is beletartozik, amely – ha nem ingyenes – jelentős költségnövelő tételnek számít.

Hasonlítsd össze saját bankszámlád díjait a többivel!

Az egységes díjkimutatás nemcsak arra szolgál, hogy képet kapj saját bankolási költségeidről, hanem olyan összehasonlítható elszámolást jelent, amellyel a különböző bankszámlák költségei könnyebben összevethetőek egymással. Ez hozzásegíthet ahhoz, hogy ha drágának találod a jelenlegit, könnyebben tudj bankszámlacsomagot váltani, bankon belül is vagy akár másik pénzintézetnél. Ehhez persze meg kell találni a számodra legmegfelelőbb bankszámlát.

Találd meg a számodra legkedvezőbbet!

Hogyan tudod megtalálni a számodra legmegfelelőbb bankszámlacsomagot? Először azt érdemes tisztáznod, hogy mely szolgáltatások a legfontosabbak számodra a számlacsomagon belül. Például mennyi utalásod van havonta, hányszor veszel fel készpénzt, vagy fontos-e számodra az sms-értesítés a tranzakciókról, kéred-e postán a számlakivonatot, milyen bankkártyát szeretnél, stb.

Az is befolyásolhatja a költségeket, hogy vállalod-e, hogy bizonyos összeg érkezik a számlára havi rendszerességgel, illetve az életkorod is fontos lehet bizonyos számlacsomagoknál. Ugyanis vannak  gyerekeknek, diákoknak vagy nyugdíjasok számára ajánlott bankszámlák is.

Mindezek átnézéséhez érdemes kipróbálnod a money.hu bankszámla-kalkulátorát, amelynek segítségével össze tudod hasonlítani a különböző bankszámlákat.  Így könnyen megtalálhatod azt a számlacsomagot, amely megfelel bankolási szokásaidnak.