Privátbankok kedvencei a focisták

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A világ legjobban kereső labdarúgói simán felférnének a 100 leggazdagabb magyar listájára, ám a hazai labdarúgók krémje is könnyen privátbanki ügyfél lehet jövedelme alapján. 

A péntek óta tartó labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán a money.hu összeszedte, hogy mely nemzetek válogatottja a legértékesebb jelenleg a kontinensen. Nem meglepő, hogy a lista elején a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, a horvát csapat elleni győzelemmel bemutatkozó Anglia áll, hiszen a Premier Leauge is rendkívül komoly értékkel bíró bajnokság. A háromoroszlánosok játékosainak összértéke 1,32 milliárd eurót tesz ki.  Három legdrágább játékosuk: Harry Kane (Tottenham, 120 millió euró), Jadon Sancho (Dortmund, 100 millió euró) és Raheem Sterling (Manchester City 90 millió euró). 

Az angoloktól nem sokkal lemaradva, második helyen a franciák állnak 1,03 milliárd eurós összértékkel. Őket erősíti a világ jelenleg legdrágább labdarúgója, Kylian Mbappé - a PSG csatára a Transfermarkt szerint 160 millió eurót ér. A Real Madrid védője, Raphael Varane 70 millióval, míg a bayernes Kinsley Coman 65 millióval került be a top 3 legdrágább francia közé. 

A 936,5 millió eurós összértékkel bíró németeknél a Bayern München középpályása, Joshua Kimmich áll az első helyen a maga 90 milliós árával, őt követi két csapattársa, Leon Goretzka és Serge Gnabry, valamint a Chelsea-ből Kai Havertz – mindhárman 70 millió eurót érnek a piacon.

Komoly magyar lemaradás

Ami a magyar válogatott Eb-keretét illeti, a Transfermarkt gyűjtéséből kiderült, hogy a Bundesligában brillírozó játékosok a legdrágábbak. A lipcsei különítmény ér jelenleg a legtöbbet, Willi Orban 16, Gulácsi Péter pedig 13 millió euróval áll a magyar házirangsor élén.

Egyetlen játékosunk ér még több mint 10 milliót, a freiburgi Sallai Roland (13 millió euró). A legdrágább Magyarországon futballozó játékosunk a Ferencváros kapusa, Dibusz Dénes 2,5 millió euróval. Láthatjuk tehát, hogy több mint 10 milliós különbség van a legdrágább NB I-es és egy topligás csapat alapembere között. 

Ennek következtében Magyarország válogatottja a három legkisebb értékkel bíró együttes közé került, csapatunk összeértéke jelenleg 74,85 millió euró. Rajtunk kívül csak két másik csapat összértéke van 100 millió alatt: Észak-Macedóniáé (61,8 millió) és Finnországé (44,6).

A fizetés számít igazán

A játékosok piaci értékénél talán még érdekesebb a játékosok fizetéseinek, illetve egyéb jövedelmeikkel kiegészített éves kereseteinek beszédessége - mondta a money.hu kérdésére a hazai privátbanki piacot elemző Blochamps Capital tulajdonosa, Karagich István.  Az elit elitjét, az évi 30 millió euró feletti kategóriát a Cristiano Ronaldo, Messi, Mbappe, Neymar vezette szűk kör jelenti, ám az őket követő 10-20 millió eurós jövedelmű réteg már sokkal bővebb - több száz ilyen labdarúgót találunk. 

Jellemző, hogy még a megfontolt költekezéséről és játékospolitikájáról híres Bayern München is 11 játékosának biztosít 10 millió euró feletti bért, képzeljük el milyen hatalmas lehet a bérnyomás a spanyol vagy az angol ligában. Herbert Hainer, a bajor klub elnöke épp a hétvégén jelezte, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt nem terveznek újabb nagy igazolást azután, hogy 42,5 millió euróért megszerezték az RB Leipzigtől Dayot Upamecanót. A szakember szerint a járvány és a bevételek visszaesése még nagyon sokáig hatással lesz a profi futballra, épp ezért értetlenül áll a sajtóban megjelenő igazolási pletykák és hírek előtt, szerinte rejtély, hogy más klubok miből fizetik majd ki a sajtóban megjelent hatalmas átigazolási árakat – főleg azon klubok, amelyek már így is hatalmas adósággal küzdenek.

Magyar top-focista fizetések

Karagich István szerint úgy 400-500 labdarúgó jelenti a nemzetközi kereseti elitet, ám korántsem szabad arra gondolni, hogy csak a legnagyobb bajnokságokban éri meg a labda kergetése. A Basaksehir-ből az Utrecht-be igazoló Eljero Elija például 500 millió forintos éves fizetést csatárkodott össze. A magyar fiatal tehetségek közül

  • Szoboszlai Dominik évi 2,5 millió (a Transfermakrt szerint jelenleg 25 millió eurót ér),
  • Nagy Ádám 1,1 millió,
  • míg Sallai Roland 550 ezer eurót keres évente.

A rutinos Szalai Ádám évi 1,5 millió eurós bérrel bírhat a Mainzban, ám a hírek szerint a szerződéshosszabbításért cserébe kevesebbel kell beérnie.

A magyar bajnokság is klasszisokkal vonzóbb, mint 10 -15 éve - legalábbis a bérek tekintetében. A mezőny egészét tekintve az OTP Bank Liga csapatainál a játékosok havi 3,5-4 millió forintos bért keresnek, ám Ferencváros vagy a Videoton esetében a magyar átlagszinthez képest 3-5-szörös bérbázissal kalkulálhatunk, így itt bőven találunk havi 10 millió feletti fizetéseket is. 

A privátbankok kedvencei

Az elit labdarúgók ideális privátbanki ügyfelek: aktív pályafutásuk 6-10 éves csúcsán a labdarúgás tölti ki az idejüket, költéseik a luxus fogyasztási cikkekre korlátozódnak, aktív sportolói periódusukban jellemzően nem kezdenek egyéb vállalkozásba. Ilyen helyzetben jövedelmüket érdekükben áll biztos szakmai kézre, vagyonkezelő vagy privátbankár felügyeletére bízni. Márpedig, ha csak az öt legerősebb liga labdarúgóit számítjuk, ez 2400 privátbanki ügyfelet jelent - természetesen hatalmas jövedelmi szórással. 

A világ legjobban kereső focistái vagyonuk alapján bőven beleférnének a leggazdagabb magyarok listájára, amely épp a napokban jelent meg. A magyar labdarúgók vagyona ugyanakkor még nem elég erre – a TOP100 összeállításban történő szerepléshez idén 11,2 milliárd forintos vagyonra volt szükség – ugyanakkor keresetük alapján néhány hónapnyi megtakarítással teljesíteni tudják a magyar privátbankok belépési szintjét. Jelenleg a legkisebb belépési küszöb a Diófánál és a Takarékbanknál van, ahol 30 millió forintos vagyonnal lehet valaki privátbanki ügyfél. A legkomolyabb belépési összeget a Magyarországon működő privátbankok közül a Bank Gutmann kéri, ide 1 millió eurós (nagyjából 350 millió forintos) vagyon a belépési szint. Ezért az összegért személyes bankár, egyedi portfóliókezelés jár a gazdag ügyfélnek.

Karagich István szerint még a kisebb keresetű élvonalbeli labdarúgóknak sem okozhat nehézséget a prémium banki szolgáltatási szint megugrása: a szolgáltatók itt a Blochamps adatai szerint 5-30 millió forintos megtakarítást vagy havi 0,4-1 millió forintos számlajóváírást várnak el az ügyfelektől.

Borítókép: Getty Images