Ezekre figyelj, ha Kínából rendelsz – minden megváltozik július 1-től

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 7 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Jövő hónaptól megszűnik a 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége, így értéktől függetlenül áfát kell fizetni ezen termékek után. A money.hu megkérdezte a NAV-ot és a Magyar Postát, hogy mire érdemes figyelni júliustól. Sokkal jobban jár, aki online, bankkártyával előre kifizeti az eljárás díját – a kézbesítőnél drágább lesz a szolgáltatás.

Fontos változások lépnek életbe július 1-től az Európai Unión kívüli – kínai, amerikai – online rendeléseket illetően. Az új szabályok sok vásárlót érintenek majd, hiszen egyre több ember rendel a világ egyik legnagyobb online webáruházából, a kínai AliExpressről, vagy az amerikai Amazonról.  A kínai oldalon gyakorlatilag fillérekért lehet rendelni szinte bármit. Sokan innen szerzik be a karácsonyi égősort, telefontokjaikat, ruhákat, cipőket, de akár tabletet és egyéb műszaki cikkeket is meglehetősen olcsón lehet rendelni. Ezekre az olcsó termékekre eddig maximum  néhány eurós szállítási költséget kellett fizetni.. 

Vége a filléres korszaknak

A jó világnak vége, ugyanis 2021. július 1-jétől az EU- n kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége is megszűnik. Ez azt jelenti, hogy értéktől függetlenül áfát kell fizetni ezen termékek után, és ezekre vonatkozóan is vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a NAV-hoz. A 150 euró értéket meg nem haladó küldeményekre a vámmentesség változatlanul megmarad.

A NAV arról számolt be a money.hu-nak, hogy a vám-árunyilatkozatot a postai vagy gyorspostai szolgáltató vagy maga az áru címzettje is benyújthatja. A címzett a nyilatkozatot legegyszerűbben majd a NAV új webes bejelentő felületen készítheti el, és nyújthatja be. Fontos, hogy arról, hogy így akar tenni, a vevőnek a küldeményt szállító szolgáltatót (például Magyar Posta, gyorsposták) előzetesen értesíteni kell. Értesítés hiányában ugyanis előfordulhat, hogy a szolgáltató automatikusan elvégzi a küldemény vámkezelését. Valljuk be, ez azért nehézségeket okozhat, hiszen meg kell találni, ki is a kiszállítást végző cég.

Nem a rendelés, a beérkezés számít

Az áfát a NAV álláspontja szerint a termék vételára és az esetleges szállítási költség alapján kell fizetni. Főszabály szerint a fizetendő áfa 27 százalék, de egyes, a hazai szabályok által meghatározott termék esetében ettől alacsonyabb is lehet. 

Sok vásárlónak az sem volt teljesen egyértelmű, hogy a július 1-i dátum mire vonatkozik. A rendelés leadására vagy a csomag beérkezésére? A NAV azt mondja, hogy függetlenül a megrendelés időpontjától, a 2021. július 1-jétől az Európai Unióba (Magyarországra) érkező termékek esetében kell megfizetni az áfát

Kiskapukat keresnek

Az új szabályozás uniós szintű, ezért nem lepődhetünk meg azon, hogy a kínai kereskedők egy ideje már készülnek arra, hogy elkerüljék az új szabályozás miatti forgalomcsökkenést. Ennek példájaként egyre több AliExpress vásárlásnál látjuk, hogy a terméket már nem csak Kínából, hanem valamelyik Európai országban lévő európai raktárból is megrendelhetjük. Okos húzásnak tűnik a lépés, hiszen – miként azt a NAV a money.hu számára jelezte - az Európai Unión belüli ügyletekre továbbra is az EU-n belüli távértékesítésére irányadó szabályok vonatkoznak. Ugyanakkor ez csak akkor nyitja meg az utat a külön költség nélküli vásárlásra, ha a termék raktárba történő érkezésekor a vámkezelés megtörtént, az áfát és a (150 euró feletti értékre számított) esetleges vámot már megfizették. Ha azonban az áru vámkezelés nélkül van csak egy másik tagállambeli raktárban, akkor szabad forgalomba bocsátása csak akkor történhet meg, ha az áfát és 150 euró felett vámot is megfizetik. 

Ez a vásárló részére nem feltétlenül jelent külön megjelenített fizetési kötelezettséget. Ha ugyanis az Európai Unión kívüli eladók regisztrálnak az IOSS (Import One Stop Shop) rendszerbe, akkor egy tagállamban kell csak leróniuk az áfát – vélhetően ez nem Magyarország lesz a 27 százalékos áfával – és a vevő ebben az esetben már az áru megvásárlásakor megfizetheti az áfát.

Olcsóbb előre fizetni

A Magyar Posta előzetes számításai szerint akár két nagyságrendet is ugorhat a vámkezelések száma, hiszen a többség jellemzően alacsony értékű terméket rendel az unión kívülről. A felkészülés része volt, hogy az elmúlt hónapokban komoly informatikai fejlesztést hajtottak végre, mellyel a vámkezelési folyamatot automatizálják, ezzel átvállalva az ügyfelektől a vámeljárás adminisztratív feladatait. 

Amennyiben a postai szolgáltató végzi a vámkezelést, akkor az áfát a részére kell megfizetni. Erre a Magyar Posta teljesen új díjszabást alkalmaz.

  • Ha a vevő a rendeléskor csak a termék árát fizette meg, akkor 10 eurós értékig 399 forintot kell fizetni, míg 10 és 22 euró között 499 forint lesz a vámeljáérás díja.
  • Ha a vevő az áfát a vásárláskor már megfizette, akkor a posta 150 eurós értékhatárig 399 forintot kér.
  • Ha viszont nem az előre utalást választjuk, hanem kézbesítőnek akarjuk fizetni a vámeljárási költségeket, akkor a díj 10 euró alatt 799, afelett 899 forintra emelkedik.

Bankkártya vagy átutalás

A Magyar Posta arra hívja fel a figyelmet, hogy a vámeljárás gördülékeny lefolytatásához mindenképpen szükséges, hogy rendeléskor pontosan adják meg elérhetőségi adataikat a vásárlók, így a telefonszámukat és/vagy emailcímüket. Amennyiben ezek rendelkezésre állnak, akkor a vásárló elektronikus értesítést kap a fizetésről. Ahogy láttuk, jóval érdemesebb előre, online fizetni a vámügyintézésért. Az adóhatóság webes bejelentő felületén bankkártyával és átutalással is lehetséges lesz a fizetés. Fontos tudni, hogy a bankkártyás fizetéseknél – tekintve, hogy EU-n belüli tranzakcióról van szó – a posta és a NAV felé történő online bankkártyás fizetéshez is szükség lesz az idén januártól élő kétfaktoros hitelesítésre a tranzakciók jóváhagyásához. 

A pandémia alatt beesett a rendelések száma

A Magyar Posta felmérése szerint az e-kereskedelem leginkább a férfiak körében népszerű. Az Európai Unión kívülről rendelő online vásárlók jellemzően 30-39 évesek, középfokú végzettséggel rendelkeznek, inkább budapestiek és férfiak. A kutatás szerint a rendszeresen vásárlók évente átlagosan több mint 10 alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik.

Borítókép: Getty Images

chatsimple