Van még “kakaó” a szuperhitelben

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc
  • Most lesz 2 éves, de már a teljes lakossági hitelállomány 15 százalékát teszi ki az 1200 milliárd forintot meghaladó állományával a szuperhitelként is emlegetett babaváró kölcsön
  • A 2019 júliusi indulás óta havi átlagban 58 milliárd forintnyi babaváró landolt a családoknál
  • Tízből négy babavárónál pedig már kamatmentesen “ketyeg” a kölcsön, hiszen megszületett vagy úton van az első gyerek.

Pár nap múlva lesz 2 éves a kormány családtámogatási intézkedései között kifejezetten a gyermekvállalás ösztönzését célzó megoldása, a babaváró kölcsön, amely az államilag támogatott konstrukciók közül a legkedvezőbb feltételeket biztosítja. Az ingatlanfedezet nélkül igényelhető, teljesen szabad felhasználású, maximum 10 millió forintos kölcsön eleve kedvezményes kamatozású az állami támogatás miatt, és a havi törlesztés is maximálva van 50 ezer forintban. Ráadásul az első gyermek megszületése után a konstrukció a teljes futamidőre kamatmentessé válik, a második gyermek megszületése után a tőketartozás 30, a harmadik gyermek megszületésével pedig a teljes felvett összegét leírják és vissza nem térítendő támogatás lesz belőle. 

Hónapok, milliárdok, családok

Korábban hasonlóan kedvező konstrukció nem volt elérhető a magyar piacon, nem véletlen, hogy óriási karriert futott be két év alatt, ami egy hitel esetében viszonylag rövid idő. A money.hu tapasztalatai és a hivatalos jegybanki adatok szerint is a babaváró már az indulás után azonnal jelentős részesedésre tett szert a lakossági hitelpiacon, és még a koronavírus járvány megjelenése után is jól szerepelt a többi lakossági hitelkonstrukcióhoz képest. 2019 júliusától idén április végéig bőven 1200 milliárd forint fölé került a kihelyezett összeg. Havi átlagban 58 milliárd forintra rúgott a családok által felvett babavárók összege, ami meghaladja a járvány előtt slágertermék, a személyi kölcsönök igénylésének járvány előtti 40-50 milliárd forintos átlagos összegét. 

A lakosság teljes hitelállományának már 15 százalékát teszi ki a babaváró. Kockázati szempontból pedig lényeges, hogy  a babavárós adósok jelentős része, 10 családból 4-en már kamatmentesen törlesztenek, mivel már megszületett, vagy úton van az első gyermek.

Továbbra is sláger lehet

A babaváróban van még tartalék: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint a bankok azzal számolnak, hogy 2021 végére a babaváró kölcsönök állománya bőven 1500 milliárd forint fölé emelkedik. Az a vélekedés, hogy bár a járvány alatt is viszonylag erős volt a babaváró iránti kereslet, de a pandémia múltával még bátrabban vállalnak majd gyermeket a fiatal családok. 

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a babaváró kölcsön az állami támogatás miatt szigorú feltételekkel igényelhető, de így is lehetnek eltérések a bankok között, például a hitelképességi vizsgálat terén. Előfordulhat olyan helyzet, hogy az igénylést valamilyen oknál fogva az egyik bank elutasítja, egy másik azonban elfogadná és folyósítaná a kívánt összeget.  A money.hu ezért létrehozott alkalmazásában az érintettek megnézhetik, jogosultak-e a babaváróra. Emellett a szakértők tanácsokat tudnak abban is, hogy az egyes bankoknál hogyan “működik” az egyéni hitelbírálat.

Borítókép: Getty Images

chatsimple