Fogyasztóbarát személyi hitelek – a Cetelem minősítését felfüggesztették

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az MNB felfüggesztette a Magyar Cetelem Bank Zrt. fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítését, mivel a bank nem tudta határidőre biztosítani teljes online szerződéskötés lehetőségét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) MNB felfüggesztette a Magyar Cetelem Bank Zrt. fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítését, miután a pénzintézet nem felelt meg a pályázati kiírásban szereplő – a minősítés elnyerésekor a bank számára is ismert –, a személyi kölcsönök online igényelhetőségére vonatkozó előírásának.

Elmarad teljesítés

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök esetében az MNB előírta, hogy a minősítést elnyerő bankoknak a velük már szerződéses kapcsolatban álló ügyfelek számára április 1-jétől, minden más ügyfél (vagyis a bankkal korábban kapcsolatban nem álló hiteligénylő) számára pedig július 1-jétől lehetővé kell tenni a teljeskörű online hitelfelvétel lehetőségét.

A Magyar Cetelem 2020. december 31-én kapta meg a fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítést az MNB-től. A hitelintézet április 1-jétől nem tette elérhetővé meglévő ügyfeleinek az online hitelügyintézés lehetőségét, s a mai nappal nem nyitotta meg a lehetőséget a bankkal korábban még nem szerződött ügyfelek számára sem. A bank hirdetéseiben a videobankos szerződéskötést ajánlja, ám a jelek szerint az MNB értékelése szerint ez nem felel meg az online szerződéskötési feltételeinek.

Visszanyerhető a minősítés

A felfüggesztés visszavonására akkor van mód, ha a Magyar Cetelem (megadott határidőn belül) a teljeskörűen biztosítja az online hiteligénylési folyamat lehetőségét az ügyfeleknek – jelezte az MNB.

A feltételek szerint az online hitelfelvételt nem terhelheti semmilyen folyósítási díj, s a kölcsönt a hitel befogadását követő 2 munkanapon belül folyósítani kell. (A banki hagyományos csatornákon keresztüli értékesítésnél a bank a hitelösszeg maximum 0,75 százalékát kitevő folyósítási díjat számolhat fel, a folyósítási idő ebben az esetben 3 munkanap).

Hatan versenyeznek

A fogyasztóbarát személyi kölcsönöket itthon így jelenleg 6 kereskedelmi bank, illetve banki fióktelep forgalmazza. Az idei év első hónapjaiban az összes újonnan felvett személyi kölcsön több mint 20 százalékát már a fogyasztóbarát termékek adták.