Könnyebb lesz az automatikus fizetési könnyítési kérelmek benyújtása

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 1 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Új kérelemmel bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető űrlapok típusa, az AUTRESZ elnevezésű adatlapon már benyújthatók, módosíthatók, visszavonhatók egyes fizetési könnyítési kérelmek. Az új adatlappal a legfőbb cél, hogy jóval egyszerűbb legyen a részletfizetési kérelmek ügyintézése.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online nyomtatványkitöltőjét, az ONYA-t bármilyen külső program telepítése nélkül lehet használni: akár webes eléréssel, akár okoseszközzel, pár kattintással bonyolítható jó néhány ügy, mindössze ügyfélkapus regisztrációra van szükség - áll a NAV közleményében. A társaság szerint nagy előnyt jelent, hogy a dokumentumok egészen biztos, hogy hiba nélkül kerülnek be hozzájuk, tekintve, hogy a pontatlanságok már a beküldés előtti kitöltéskor kiderülnek.

Az ONYA most már a fizetési könnyítési kérelmek, részletfizetések intézését is jelentősen megkönnyíti. Miután beléptünk az alkalmazásba, az AUTRESZ-adatlapon a rendszer automatikusan beazonosítja a kérelmezőt, vagy az általa képviselt szervezeteket, személyeket is, így nincs szükség arra, hogy ezeket az adatokat külön beírjuk. Emiatt meglehetősen egyszerűvé válik a kitöltés: könnyen benyújtható, módosítható és visszavonható a kérelem. Természetes személyként az adatlapon legfeljebb 1 millió forintra részletfizetést, megbízhatónak minősített adózóként 3 millió forintot el nem érő adótartozásra lehet fizetési könnyítést (részletfizetést vagy fizetési halasztást) kérni.

Az AUTRESZ adatlap mellett változatlanul elérhetők az Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ÁNYK) FAG01 és FAM01 űrlapjai is, amelyeken ugyanúgy kérelmezhetők ezek a könnyítések, viszont az egyszerűség miatt a NAV az új ONYA felület használatát javasolja.