Kell a figyelem, ha banktól független szolgáltatásokkal akarsz fizetni

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Mivel egyre többször alkalmazunk készpénz helyett digitális fizetést, egyre emelkedik a mobilalkalmazásokkal és digitális pénztárcákkal kapcsolatos panaszok száma. Az USA-ban idén áprilisban a panaszcsúcs is megdőlt, ráadásul Amerikában a törvény sem fogja a károsultak kezét.

Brutálisan emelkedik a digitális pénztárcákkal és mobil fizetési alkalmazásokkal kapcsolatos beérkező panaszok száma, mivel egyre több ember használja készpénz helyett ezeket a fizetési megoldásokat – derül ki az amerikai Public Interest Research Group kutatásából. A pénzügyi fogyasztóvédelemmel foglalkozó iroda (Consumer Financial Protection Bureau) 2017 áprilisa és 2021 áprilisa között 9277 panaszt fogadott, s a részletes számokból jól látszik, hogy emelkedő tendenciáról van szó, ugyanis míg első évben csak körülbelül 1000 panasz érkezett, addig az utolsó mért évben már több mint 5200. Csak idén áprilisban érkezett 970, ezzel megdőlt a tavaly júliusban mért panaszcsúcs.

Az a bizonyos harmadik fél

A legtöbben az egyes alkalmazások kapcsolt szolgáltatásai, apróbetűs kitételei miatt akadtak ki (például amikor egy bevezető időszak után egy szolgáltatás automatikus havi előfizetési levonásokat kezdeményez), illetve a bizonyos harmadik fél bankszámlához való hozzáférését nehezményezték. Sokan tapasztalták, hogy digitális pénztárcájukat, vagy egyéb pénzügyi alkalmazásukat kívülről próbálja elérni egy számukra ismeretlen behatoló.

A fiókkezelés a legnagyobb probléma

A panaszok túlnyomó többsége csak néhány platformra irányult, kétharmaduk pedig kizárólag három vállalatra - a Paypalra (amelynek Venmo a tulajdonosa), a Square-re (a Cash App tulajdonosáé) és a Coinbase-re. Nem nagy meglepetés, hogy óriási felhasználói bázisa miatt a Paypalt jelentették a legtöbben – négy év alatt 4431 panasz érkezett a vállalatról. A leggyakoribb panasz pedig a mobil pénztárca-fiók kezelésével, megnyitásával és bezárásával volt kapcsolatos.

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey által alapított Square-re érkezett be a második legtöbb (mintegy 1200) panasz. Leginkább a jogosulatlan tranzakciók miatt háborodtak fel a tulajdonosok. A harmadik helyen álló Coinbase – amely kriptovaluták adás-vételével foglalkozik – 755 panaszt gyűjtött be, s hasonlóan a Paypalhoz, fiókkezelési problémák miatt került dobogóra.

Törvényi védelem nélkül

A Public Interest Research Group jelentése szerint aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államokban a digitális- és mobilpénztárcával rendelkező felhasználók nem rendelkeznek olyan védelmi szinttel, mint a hitel- és bankkártyatulajdonosok. Utóbbiakat több törvény is védi, azonban az előbbiek továbbra is erősen kiszolgáltatottak többek közt az adathalász csalóknak, de az emberi hibákat magába foglaló rizikófaktorok miatt is nagyjából védtelenek. A PIRG kutatásából ráadásul arra is fény derült, hogy a fentebb felsorolt nagyvállalatok rendkívül gyenge ügyfélszolgálattal rendelkeznek, így a károsult ügyfelek sokszor segítséget sem tudnak kérni.

A magyar helyzet

Magyarországon még igen kevesen tartanak egyenleget pl. a PayPal fiókjukban is, a döntő többség a bankkártya alapú fizetési platformokon fizet. 

Magyarország az elmúlt években a bankkártyás visszaélések tekintetében stabilan a legkevésbé fertőzött országok közé tartozik Európában – több évben is dobogósok voltunk a keletkezett károk tekintetében. Miután az online vásárlások esetében Európában (és Magyarországon is) megugrott a visszaélések száma, ezért az EU úgy döntött, hogy 2021. januártól bevezeti az erős ügyfélhitelesítés (SCA) alkalmazását. A megoldás alkalmazásához a bankok mellett a webshopok üzemeltetőinek és maguknak a kártyabirtokosoknak is lépniük kellett. A bankok a tavalyi év folyamán több csatornán tájékoztatták az ügyfeleket a szükséges lépésekről. Ilyen lehetett például új internetes biztonsági kód megadása, az arra alkalmas mobiltelefonba ujjlenyomat rögzítése, stb. 

Miután sokan csak akkor tették meg a szükséges lépéseket, amikor év elején meghiúsult néhány fizetésük (a bankoknak a nem megfelelő azonosítás mellett kezdeményezett tranzakciót vissza kell utasítaniuk), ezért az év elején itthon is és Európában is voltak fennakadások, ám ma már a döntő többség megszokta az új rendszert. 

Azt a rendszert, amely sokkal biztonságosabbá teszi az online fizetést, így remélhetően a panaszok száma is csökkenni fog. Ebben tehát lepipáljuk majd Amerikát.