Horroráron a benzin, csúcstartók vagyunk Európában

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Hiába emelkedik az átlagfizetés, olyan ütemben nő az üzemanyag ára, hogy 2020-hoz képest mintegy 130 literrel kevesebbet tudunk tankolni. Szinte minden európai államban nő a benzinár, ám a magyar áremelkedés a legmagasabb a kontinensen.

Egyre többet kell fizetnünk a benzinkutakon az üzemanyagért – pénteken már történelmi csúcson, 454 forinton állt a benzin - így érdemes megnéznünk, hogy miként alakultak az árak hazánkban és Európában az elmúlt időszakban. A Globalpetrolpreices adatai alapján a Picodi megvizsgálta, hogy 2021 első felében hány liter benzint tudott tankolni a lakosság a magyar átlagfizetésből – összehasonlítva ezt a tavalyi árakkal.

Nyitás után kilőtt itthon az ár

A harmadik hullám utáni nyitást követően szépen fokozatosan növekedett itthon a benzinár, s ez azt eredményezte, hogy napjainkra a legnagyobb európai árnövekedést hazánkban mutatta ki a Globalpetrolpreices: 20,2 százalékos emelkedéssel listavezetők vagyunk Európában. Mögöttünk Törökország (+ 19,4 százalék), majd Luxemburg (+ 16,9 százalék) található.

Egyedül nálunk tapasztalható 20 százalék feletti emelkedés, azonban rengeteg európai államban (19) volt kétszámjegyű árnövekedés. A környező országokban a horvátoknál 14,9, az ukránoknál 13,7, a románoknál pedig 12,7 százalékkal kell többet fizetni tankoláskor.

A kontinensen mindössze két országban lett olcsóbb a benzin: Máltán 4,8, Albániában pedig 5,4 százalékkal csökkent az üzemanyag ára, de Bulgáriában is közel azonos (+0,7) összeget raknak le a pénztárnál, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor.

Oroszország és Hollandia a két véglet

A Picodi annak is utána járt, hol a legolcsóbb az üzemanyag a kontinensten: ezt a listát az oroszok vezetik, ahol mindössze 0,54 euróba kerül egy liter benzin, a legborsosabb árat pedig Hollandiában kell fizetni, a literenkénti 1,72 euróval a tulipánosok listavezetők ebben a tekintetben.

Magyarországon az év első felében átlagosan 1,17 eurót fizettünk a kutaknál, ezzel 14. helyen állunk Európában.

Csak a svájciak hátát lessük

A szokásos Big Mac-index helyett most nézzük meg a benzinár-indexet, azaz lány liter üzemanyagot lehet vásárolni a különböző európai országok átlagkeresetéből. Zsinórban harmadik éve áll a lista elején Svájc, ahol 3582 litert tudnak tankolni havonta. A dobogó második fokán Luxemburg (2955 liter), harmadik helyen pedig Dánia (2328) áll.

Az indexelést illetően a Picodi az év eleji, KSH által közölt nettó átlagkeresetet számította, azaz 279.400 forintot. Ennek alapján a magyar autósok 612 liter benzint tudnak venni egy havi bérükből, ami a 28. helyet jelenti a kontinensen. A helyzet itthon egyértelműen romlott, ugyanis 2020 ugyanezen időszakában hazánkban még 745 litert tudtunk vásárolni.

Egy havi bérükből a legkevesebbet Albániában (289 liter), Moldovában (358 liter) és Ukrajnában (389) tudnak tankolni.

Amerikában nem panaszkodhatnak

Ha a kontinens határain kívülre tekintünk, azt láthatjuk, hogy a legolcsóbban (0,29 euro) Algériában, a legdrágábban pedig Hongkongban (2,03 euró) lehet tankolni.

Az amerikaiak 4723 liter benzint vásárolhatnak az átlagbérért, az ausztrálok 4128 litert, a kanadaiak 2616 litert, a kínaiak pedig 955 litert.

Kubában rettenetes a helyzet, havi átlagkeresetükből csupán 26 liter benzint tudnak venni, ez ráadásul 2 literrel kevesebb mint 2020 elején.

Borítókép: Getty Images