Horroráron a benzin, csúcstartók vagyunk Európában

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Hiába emelkedik az átlagfizetés, olyan ütemben nő az üzemanyag ára, hogy 2020-hoz képest mintegy 130 literrel kevesebbet tudunk tankolni. Szinte minden európai államban nő a benzinár, ám a magyar áremelkedés a legmagasabb a kontinensen.

Egyre többet kell fizetnünk a benzinkutakon az üzemanyagért – pénteken már történelmi csúcson, 454 forinton állt a benzin - így érdemes megnéznünk, hogy miként alakultak az árak hazánkban és Európában az elmúlt időszakban. A Globalpetrolpreices adatai alapján a Picodi megvizsgálta, hogy 2021 első felében hány liter benzint tudott tankolni a lakosság a magyar átlagfizetésből – összehasonlítva ezt a tavalyi árakkal.

Nyitás után kilőtt itthon az ár

A harmadik hullám utáni nyitást követően szépen fokozatosan növekedett itthon a benzinár, s ez azt eredményezte, hogy napjainkra a legnagyobb európai árnövekedést hazánkban mutatta ki a Globalpetrolpreices: 20,2 százalékos emelkedéssel listavezetők vagyunk Európában. Mögöttünk Törökország (+ 19,4 százalék), majd Luxemburg (+ 16,9 százalék) található.

Egyedül nálunk tapasztalható 20 százalék feletti emelkedés, azonban rengeteg európai államban (19) volt kétszámjegyű árnövekedés. A környező országokban a horvátoknál 14,9, az ukránoknál 13,7, a románoknál pedig 12,7 százalékkal kell többet fizetni tankoláskor.

A kontinensen mindössze két országban lett olcsóbb a benzin: Máltán 4,8, Albániában pedig 5,4 százalékkal csökkent az üzemanyag ára, de Bulgáriában is közel azonos (+0,7) összeget raknak le a pénztárnál, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor.

Oroszország és Hollandia a két véglet

A Picodi annak is utána járt, hol a legolcsóbb az üzemanyag a kontinensten: ezt a listát az oroszok vezetik, ahol mindössze 0,54 euróba kerül egy liter benzin, a legborsosabb árat pedig Hollandiában kell fizetni, a literenkénti 1,72 euróval a tulipánosok listavezetők ebben a tekintetben.

Magyarországon az év első felében átlagosan 1,17 eurót fizettünk a kutaknál, ezzel 14. helyen állunk Európában.

Csak a svájciak hátát lessük

A szokásos Big Mac-index helyett most nézzük meg a benzinár-indexet, azaz lány liter üzemanyagot lehet vásárolni a különböző európai országok átlagkeresetéből. Zsinórban harmadik éve áll a lista elején Svájc, ahol 3582 litert tudnak tankolni havonta. A dobogó második fokán Luxemburg (2955 liter), harmadik helyen pedig Dánia (2328) áll.

Az indexelést illetően a Picodi az év eleji, KSH által közölt nettó átlagkeresetet számította, azaz 279.400 forintot. Ennek alapján a magyar autósok 612 liter benzint tudnak venni egy havi bérükből, ami a 28. helyet jelenti a kontinensen. A helyzet itthon egyértelműen romlott, ugyanis 2020 ugyanezen időszakában hazánkban még 745 litert tudtunk vásárolni.

Egy havi bérükből a legkevesebbet Albániában (289 liter), Moldovában (358 liter) és Ukrajnában (389) tudnak tankolni.

Amerikában nem panaszkodhatnak

Ha a kontinens határain kívülre tekintünk, azt láthatjuk, hogy a legolcsóbban (0,29 euro) Algériában, a legdrágábban pedig Hongkongban (2,03 euró) lehet tankolni.

Az amerikaiak 4723 liter benzint vásárolhatnak az átlagbérért, az ausztrálok 4128 litert, a kanadaiak 2616 litert, a kínaiak pedig 955 litert.

Kubában rettenetes a helyzet, havi átlagkeresetükből csupán 26 liter benzint tudnak venni, ez ráadásul 2 literrel kevesebb mint 2020 elején.

Borítókép: Getty Images