Jön az iskolakezdés, mélyen a zsebbe kell nyúlni – akad megoldás

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc
  • A pandémia előtti években az augusztus a személyi kölcsönök terén pörgős időszakot jelentett, sok háztartás az iskolakezdés előtti jelentős kiadásait hitelből finanszírozta. Az elmúlt években már a karácsonyi időszakot is meghaladta a kölcsönök folyósítása. 
  • A hitelfelvételben gondolkodóknak jó hír, hogy a versenynek köszönhetően az MNB kamatemelése még csak minimális mértékben látszik meg a banki személyi hitel ajánlatokon.

A tanévkezdés nem csak az albérletpiacon jelent főszezont a lakhatási megoldást kereső diákok miatt, hanem a személyi kölcsönök piacát is az átlagosnál élénkebb időszak jellemzi ezekben a hetekben. A szeptemberi tanévkezdéshez szükséges nagyobb kiadásokra a hitelképes családoknak jó alternatívát jelenthetnek a piacon elérhető legkedvezőbb konstrukciók. 

Milliárdos kiugrások augusztusban

A személyi hiteleknél épp ezért az év egyik csúcshónapjának számít a nyárutó. A money.hu számításai szerint a válság éveit követően augusztusban az éves átlagos személyi hitel kihelyezésnél rendszerint 5-7 százalékkal több személyi hitelt folyósítottak augusztusban. 

2016-ban az augusztusban folyósított személyi hitelek összege 3,5 milliárddal, 2017-ben 5, 2018-ban pedig már 6 milliárd forinttal volt magasabb az augusztusi folyósítás, mint az éves átlagos kihelyezés. Sőt 2017-ben és 2018-ban az augusztusi folyósítás a hagyományosan erős karácsonyi hónapokat, a novembert és a decembert is maga mögé utasította. A minden eddiginél nagyobb, összesen 562,2 milliárd forintos kihelyezést hozó 2019-ben is felülmúlta az augusztusi 48,2 milliárdos folyósítás az év egészének 40,69 milliárdos átlagos adatát, s nyári hónap itt is rávert a decemberi folyósításra.

Kaució, laptop, bútor

Az augusztusi hitelfelvételi kedv élénkülése azzal magyarázható, hogy sok családnak hirtelen rendkívüli kiadást jelent az iskolakezdés. A Regio Játék friss felmérése szerint egy általános iskolás beiskoláztatása 50 ezer forintnál kevesebből nem úszható meg majd az idén, ám ha a tanszereken túl akár csak néhány alapvető eszköz – például iskolatáska – pótlására is szükség lenne, az összeg egyből a duplájára nő. A pandémia alatt sok családnak kellett a digitális oktatáshoz szükséges költséges eszközöket, például laptopokat is vásárolnia, ez a mostani tanév előtt sem kerülhető meg. S ne feledkezzünk el arról sem, hogy több a helyen a lakás átalakítása miatt keletkezik komoly költség, bútorokat (íróasztal, szekrények) kell beszerezni annak érdekében, hogy a gyerekek jobban tudjanak tanulni. Több család esetében a főiskolára, egyetemre felvételt nyert gyermek albérletéhez szükséges több százezer forintos kaució előteremtése jelent majd komoly kihívást. 

A banki verseny jól jön a hitelben gondolkodóknak

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusban és júliusban is emelte a jegybanki alapkamatot, a bankok ezt egyelőre nem, vagy csak minimális mértékben érvényesítették a személyi kölcsönök kamataiban. Ennek oka az lehet, hogy a bankok szeretnék újra felfuttatni a személyi kölcsönök piacát. S bár hónapról-hónapra szépen bővül a kihelyezés, a tavalyi első hat hónap 183 milliárd forinthoz képest 2021. első félévében már közel 219 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a háztartások, ám ez még mindig több, mint 20 százalékkal marad el a 2019-es adattól.

A kihelyezési verseny tehát egyelőre elnyomja a jegybanki kamatemelés hatásait, sőt néhány banknál akciókkal is találkozhatunk. Ugyanakkor a money.hu elemzői arra figyelmeztetnek, hogy ez a helyzet nem tarthat sokáig, hiszen  például a fogyasztóbarát személyi hitelek kamatozása a pénzpiaci referenciakamatokhoz kötött, így ezen termékek esetében a következő hetekben megtörténhet a drágulás.

Százezreket spórolhatunk

Augusztus elején a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint az 5 éves futamidejű, 1 millió forintos személyi kölcsönök között a legkedvezőbbeknél a havi törlesztés nem éri el a 20 ezer forintot, s ha vállaljuk azt is, hogy a hitelt nyújtó banknál számlát nyitunk, a teljes visszafizetendő összeg jócskán 1,2 millió forint alatt maradhat (ehhez 7,2-7,6 százalék közötti teljes hiteldíj mutató - THM kell). 

A személyi hitel felvétele a legtöbb banknál egyszerű, sőt teljesen online intézhető. A megfelelő számlamúlt esetén akár fél óra múlva is a számlán landolhat a ma még olcsó kamatozással elérhető összeg, amelyet a későbbiekben bármikor el lehet költeni. Ugyanakkor a személyi hitelek esetében sem árt az  összehasonlítás, amit megkönnyít, hogy egyre több bank ma már nem csak saját ügyfelei,  hanem más pénzintézetnél bankolók számára is kedvező megoldásokat kínál. Az összevetés azért fontos, mert a fenti példában szereplő hitel esetében is akár 100 ezer forintot meghaladó összeget spórolhatunk, ha a megfelelő ajánlatot választjuk. A fentiek miatt érdemes a gyermekük sulikezdését tervező szülőknek is leülniük egy kis matekra, amit a money.hu saját szolgáltatással segít. 

Borítókép: Getty Images

chatsimple