Egyre többen igényelnek diákhitelt

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Kezdődik a beiratkozás a felsőoktatásban, így ismét terítéken van a diákhitel. Negyedmillióan nyilatkoztak úgy, hogy a diákhitelnek köszönhetik diplomájukat.

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások és igényelhetők a diákhitelek - közölte a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Magyar Péter közlése szerint egyre többen igénylik a szabadfelhasználású Diákhitel 1-et és a kötött felhasználású Diákhitel 2-t, mivel egyre több fiatal ismeri fel, hogy ezek inkább támogatások, mintsem hitelek.

500 milliárdért igényeltek

A vezérigazgató emlékeztetett: május 31-étől a kormány bevezette a szak- és felnőttképzési hiteleket is, ezzel a 18 és 55 év közöttiek mindenfajta továbbtanulását támogatva. A cél, hogy a szak- és felnőttképzésben tanulók hasonló feltételekkel juthassanak hitelhez, mint a felsőoktatásban tanulók. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású, havi összege 150 ezer forintig terjedhet, míg a Képzési Hitel 2 kamatmentesen igényelhető, utóbbinál azonban fontos, hogy legfeljebb 500 ezer forintot lehet igénybe venni - ismertette. Hangsúlyozta: idén 20 éves a 2001-ben létrehozott Diákhitel Központ Zrt., amely már 500 ezer fiatalnak nyújtott 500 milliárd forint értékben valamilyen diákhitelt.

Negyedmillióan szereztek diplomát a diákhitelnek köszönhetően

Minden második diákhiteles hallgató mondta azt, hogy a hitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomát, vagyis 250 ezer olyan diplomás van Magyarországon, aki részben a diákhitelprogramnak köszönheti a diplomáját - mondta Magyar Péter. Hozzátette, hogy a diákhitelezési rendszer egyedülálló modell Európában, alig terheli meg az állami költségvetést, mégis nagyon sok fiatalnak segít. (MTI)

Borítókép: Getty Images

chatsimple