Iskolakezdés – Hova megy a zsebpénz?

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Napokon belül elrajtol a következő tanév, így rendezni kell a "zsebpénzkérdéseket” is. Nem mindegy, hogyan. 

A bankok már régen rájöttek, hogy érdemes minél korábban kapcsolatba lépni a fiatalokkal, egy részük ugyanis - ha addig elégedett volt a bankjával - felnőttként, munkavállalóként marad az adott pénzintézetnél, onnan vesz fel hitelt, ott tartja a megtakarításait. 

Éppen ezért kézenfekvő, hogy a legtöbb bank kínál diákszámlát a legfiatalabbaknak. Sőt, ahogy azt a money.hu pár héttel ezelőtt megírta, a diákmunkások is már bankszámlára kérik a fizetésüket. Az albérletben élő diákok dolgát is megkönnyítheti, ha a tulajdonosnak utalással fizetik a lakbért - ehhez szintén kell a bankszámla.

A szülők pedig már a 10 év alatti gyerekeknek is nyithatnak számlát különböző bankoknál, ezzel pedig elkezdhetik tudatosságra nevelni a gyermekeket - minél előbb, annál jobb. A zsebpénz bankszámlára történő utalásával és az ahhoz kapcsolódó bankkártya használatára való ösztönzéssel pedig a készpénz elleni harcba is beszállhatnak a fiatalok.

A kártyahasználatra kell ösztönözni a fiatalokat

Erre szükség is van, készpénz ugyanis eszetlen sokba kerül Magyarországnak, a Pénzügyminisztérium korábbi - 2019-ben tett becslése szerint - 400-450 milliárd forintra rúghat a készpénzhasználat költsége. Amennyiben ez a felére csökkenne, akkor 200-250 milliárdos pluszban lenne a magyar gazdaság. Ez pedig fejenként - a csecsemőket is beleértve - 20 ezer forintot jelentene. (Fontos megjegyezni, hogy a méretes készpénzállomány nem csak a mindennapi készpénzhasználat miatt ekkora, hanem azért, mert sokan ebben tartják a megtakarításaikat.) 

A gyerek- vagy diákszámla kiválasztását megelőzően, mint minden pénzügyi döntés előtt érdemes felmérni a helyzetet. Elsősorban azt kell kitalálni, hogy körülbelül mekkora összeg érkezik majd a számlára, mondjuk a szülőktől zsebpénz formájában. Ahogy azt is meg kell nézni, pontosan mire használja majd a fiatal a bankszámlát és milyen szolgáltatásokra lesz szüksége, sőt annak is utána kell nézni, hogy ezekért mennyit számláz a bank.

Fontos figyelni a kártyadíjra

Sok diákszámlánál vannak kedvezmények, de akadhatnak olyan tételek, amelyek jelentősen megdrágíthatják a gyerek bankolását. Ahogy az előbb szó volt róla, a bankkártya-használatot érdemes ösztönözni a gyerekeknél a készpénz helyett. 

Érdemes azonban megnézni, hogy mennyi az adott kártya díja, mert ebben is lehetnek eltérések. Az első évben a diákszámlához adott kártya ingyenes, de a következő évben már pénzt kér a bank. Akad köztük, amelyik 2-3 ezer forinttal beéri, de bele lehet szaladni 5 vagy 7 ezer forint feletti összegbe is. 

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet