Retteg az elszegényedéstől az X-generáció

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A 40-es, 50-es hazai lakosság alig fele rendelkezik megtakarítással időskorára, miközben közel 80 százalékuk szinte biztos abban, hogy a nyugdíja nem lesz elég a megélhetésre – mutat rá a Generali X generációs magyarok körében végzett kutatása. A korosztály nagy része az időskori elszegényedéstől tart leginkább, de jövőbeli egészségi állapotuk kapcsán sem túl derűlátóak.

Hazánk legnépesebb nemzedéke, a mintegy 2,5 millió főt számláló X generáció anyagi helyzetéről, megtakarításairól, valamint az idősgondozással és saját nyugdíjas korukkal kapcsolatos hiedelmeiről készített átfogó kutatást a Generali Biztosító. A mai 40-56 éves magyarok körében végzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy nem hiába hívjuk ezt a korosztályt szendvicsgenerációnak:

  • egyik oldalról a többnyire 30-as éveikben önállósodó gyermekeiket támogatják,
  • másrészről pedig nyugdíjas szüleik és szeretteik gondozása is a nyakukba szakad

– miközben egyre inkább aggódnak saját jövőjük miatt is. Beszédes, hogy a témában feltett számos kulcskérdésnél a nagyfokú bizonytalanságra utaló „nem tudom” válaszopció volt a legnépszerűbb, ami arra utal, hogy bár ez a korosztály egyre közelebb kerül a nyugdíjba vonuláshoz, későbbi körülményeikre sokszor nem gondolnak, főleg nem tesznek lépéseket az élhető időskor érdekében.

Rettegnek az elszegényedéstől

Saját bőrén tapasztalva az idősgondozással járó kihívásokat, az X generáció minél önállóbb nyugdíjas éveket képzel el magának, mástól érkező anyagi támogatásra a megkérdezettek nagy része egyáltalán nem támaszkodna. Ennek nagyban ellentmond, hogy 39 százalékuk elsősorban az időskori elszegényedéstől retteg, ezt pedig szorosan követi az egészségi állapot romlása, amely természetesen szintén jelentősen befolyásolja azt, mennyire is lehetnek függetlenek nyugdíjas éveikben.

Miközben számos témában bizonytalanság jellemzi a 40-es, 50-es magyarokat, más területeken meglehetősen határozott véleménnyel rendelkeznek: a válaszadók több mint 48 százaléka nem tartja színvonalasnak az állami idősgondozást, a közegészségügyi ellátást pedig 58 százalékuk ítéli elégtelennek. Ebből adódik, hogy hiába szeretnének minél kevesebb terhet helyezni utódaik vállára időskorukban, az X generációs magyarok mégis a szűk családi körükre számítanak leginkább, itt viszont természetesen jelentős különbségek mutatkoznak a gyermekes és gyermektelen megkérdezettek között.

Csak a családra és magukra számíthatnak

A legalább egy gyermeket nevelő válaszadók

  • 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy időskorában elsősorban a családjától vár segítséget,
  • a gyermektelenek 37 százaléka szerint viszont ők csak önmagukra hagyatkozhatnak majd nyugdíjas éveikben.

Úgy tűnik tehát, hogy végső soron az elképzelésekkel ellentétben továbbra is a családra hárul a legnagyobb teher az idősgondozásban, mert az állami ellátórendszerben kevésbé bízik a korosztály – ha pedig nincs gyermekük, nincs aki átvegye az idősek ellátásával kapcsolatos feladatokat.

A korosztály fele tesz csak félre

A Generali felmérése arra is rámutatott, hogy – elsősorban a társadalmi berögződések miatt – az X generáció számára teljesen magától értetődő, hogy szüleiket az otthonukban ápolják, 12 százalékuk így is tesz. Saját jövőjük kapcsán szintén a személyi gondozást (40%), illetve az otthoni szakápolást (31%) választanák, 28 százalékuk pedig az idősek otthonában történő elhelyezéstől sem zárkózik el. Igények és elképzelések tehát ezen a téren is vannak, miközben a válaszadók 45 százaléka rendelkezik csak megtakarítással a nyugdíjas évekre, ráadásul a legjobb anyagi helyzetben lévő X-esek ötöde annak ellenére nem tesz félre, hogy megengedhetné magának.

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet