A zöld hitel segíthet a fenntartható otthon megteremtésében

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Fontosnak tartják a környezetvédelmet az Erste Bank ügyfelei, a nagy többség azt szeretné, ha otthona is fenntartható, "zöld" lenne. A fűtési rendszerek korszerűsítésében vagy az energiatakarékos háztartási gépek terén nem is állnak rosszul, ugyanakkor például a megújuló energia hasznosításában még van hová fejlődni 

Az Erste Bank ügyfelei számára rendkívül fontos, hogy otthonuk fenntartható legyen és a környezeti szempontokat is figyelembe vegye – derül ki a pénzintézet több száz ügyfél megkérdezésével készült felméréséből.

A zöld otthon felé fordulnának az emberek

Az Erste ügyfeleinek 88 százalékát foglalkoztatja ez a téma:

  • a válaszadók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jelenleg is fenntartható ingatlanban lakik,
  • míg 31 százalék tett már lépéseket azért, hogy ilyen lakásban éljen.
  • További 50 százalékukat pedig, bár érdekli a fenntartható otthon, az anyagi lehetősége korlátozza a megvalósításban.
Kördiagram: Fogalalkoztatja-e Önt a fenntartható otthon témája? címmel.
Forrás: Erste

A válaszadók 66 százaléka tartja fontosnak (egy 0-10-ig terjedő skálán 8-10-re értékelve), hogy otthonában megújuló energiát vegyen igénybe: például napelemet, napkollektort, hőszivattyút. Az Erste Bank kérdőívére választ adók 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már használ is valamilyen megújuló energiára alapozó megoldást, míg további 28 százalék nyitott lenne erre, de pénze egyelőre nincs erre a célra.

Fókuszban a fűtés

A fűtési rendszer korszerűsítését a válaszadók 84 százalék gondolja lényegesnek, így nem meglepő, hogy 70 százalék nyilatkozott úgy, hogy részben vagy teljesen modernizálta a fűtést lakásában, 14 százalékot pedig csupán az anyagi lehetőségei tartanak vissza – ismertette a felmérés eredményeit Konczér Eszter, az Erste Bank piackutatásért felelős vezetője.

Kördiagram: Korszerűsített fűtési rendszer az otthonomban címmel
Forrás: Erste

A zöld otthonba okosmegoldások is kellenek

Terjednek az okos rendszerek is. A felmérésben választ adók 50 százaléka tartja ezt fontosnak, és 37 százalék már alkalmaz valamilyen megoldást otthonában a fűtés, a hűtés vagy a világítás vezérléséhez. Az energiatakarékos izzók és háztartási gépek használatát a megkérdezettek csaknem 90 százaléka tartja fontosnak, és mintegy 85 százalék részben vagy teljesen ilyen eszközöket működtet otthon.

Egyre többen figyelnek a környezetkímélő szempontokra

Az ügyfelek számára az élet egyéb területein is fontosak a környezeti szempontok. A szelektív hulladékgyűjtést például 86 százalék tartja elengedhetetlennek, 58 százalékra pedig nagyon, további 22 százalékra részben jellemző is, hogy így gyűjti a szemetet. A közlekedés során is mind nagyobb szerepe jut a környezetbarát megoldásoknak: csaknem 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy gyalogol, ha erre lehetősége van, tömegközlekedést közel 60 százalék vesz igénybe. A válaszadók közül az elektromos autókat is nagy arányban használják (27 százalék) és a közösségi autós közlekedést is sokuk, 35 százalék, veszi igénybe több-kevesebb rendszerességgel.

Vonaldiagram: Mennyire jellemzőek Önre az alábbi állítások? - a környezetvédelemmel kapcsolatosak az állítások: szelektív szemétgyűjtés, utazás-tömegközlekedés
Forrás: Erste

A vágyakhoz pénz is kell, erre jó a zöld hitel

A kutatásból kiderül: az Erste ügyfeleit foglalkoztatja a környezetvédelem, a fenntartható otthon témája, ugyanakkor sokan vannak, akinek anyagi lehetősége korlátot szab ennek megvalósításában. Az ő számukra is megoldást jelenthet az NHP Zöld Otthon Lakáshitel: a rendkívül kedvező feltételek mellett elérhető kölcsönt október 4. óta az Erste Banknál is igényelhetik az ügyfelek. A minimum BB energetikai besorolású új lakás vásárlásához vagy építéséhez igénybe vehető hitelösszeg minimum 4 millió forint, maximum 70 millió forint lehet, az ügyleti kamat a teljes futamidőn át fix 2,5 százalék. Az érdeklődők kérdéseikre választ találnak az Erste Bank oldalán, ahol azt is ellenőrizni tudják, megfelelnek-e a jogszabályi követelményeknek.

Borítókép: Erste Bank

Ez is érdekelhet
chatsimple