A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.

Nagyon hamar eljöhet a magyar lakáspiacon az az idő amikor lakásvásárlásban gondolkodó, s ahhoz hitelfelvételre szoruló embereknek nem lesz más alternatívája mint, hogy energiatakarékos, korszerű új lakást vásároljanak. Mindez annak köszönhető, hogy a jegybanki irányadó kamat folyamatos emelésének köszönhetően a lakossági jelzáloghitelek kamata napról-napra emelkedik. Eközben az energiatakarékos, korszerű lakásokra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) refinanszírozása mellett a  modern lakásokra meghirdetett hitelre továbbra is maximum 2,5 százalékos kamattal lehet szerződni.

Milliókban mérhető kamatkülönbség

A zöld hitel kondícióihoz hasonló 20 évre fix törlesztést kínáló konstrukciók közül

a legalacsonyabb kamatozással jelenleg az Unicredit Bank ajánlata fut, amely jelenleg 4,55 százalékon érhető el.

Mindez azt jelenti, hogy a Magnet Bank bekapcsolódásával immár 11 pénzintézetben kínált zöld hitel már most legalább 2 százalékos kamatelőnnyel rendelkezik. A money.hu szakértői szerint az sem felejthető el, hogy a zöld hitelben is jelentős a verseny, így a Gránit Bank 1,99 százalékos kamatajánlata mellett 20 millió forintos hitelösszeg esetében már az UniCredit is 2 százalékon kínálja a zöld hitelt 2022. január 31-ig, aki hitelfedezeti biztosítás megkötését is vállalja. Azaz a kamatelőny még jelentősebb, a 25 százalékot is meghaladja.

A fenti kamatokból a money.hu számításai szerint egy átlagbért keresőnek a piaci top kamathoz képest ma már 20 százalékkal nagyobb összegű lakás megvásárlására finanszírozható egy átlagos, 2,5 százalékon futó zöld hitelből. Míg a piaci kamatozás mellett az adósságfék szabályok betartásával (a jövedelem 50 százalékát el nem érő törlesztőrészlet, minimum 20 százalékos önerő mellett) 28 millió forintos lakásra elég a 284 700 forintos nettó átlagbér, addig a 2,5 százalékos zöld hitellel 33,5 milliós lakás megvásárlására nyílik elég fedezet. Ha pedig a fenn említett két, akciós zöld hitelt veszi fel az ügyfél, ennél is tovább nyújtózkodhat, 35,125 milliós lakásra alkudhat az ügyfél.

Új lakásnál már kijön a matek

A zöld lakások a korszerű technikának és a magas szintű gépesítettségnek köszönhetően persze drágábbak, sőt

a zöld hitel bevezetésével az építtetők is szeretnének részesedni az olcsó hitelforrás nyújtotta előnyökből.

Ugyanakkor az adatok szerint a két ingatlantípus közötti árkülönbségnél szép lassan már nagyobb a kamatok közötti különbség, azaz fajlagosan a zöld otthonok válnak majd olcsóbbá.

S ez már igazából nem is a jövő, hanem a jelen. Az ingatlan.com adatai szerint a zöldlakáshitel-kompatibilis fővárosi új lakások átlagos négyzetméterára december 1 millió forint volt. (Persze, itt nagy a szórás, hiszen míg az I. és II. kerületben 1,5-1,6 millió forintos ár jellemezi a szóban forgó új lakásokat, a XVIII. és XX. kerületben 700 ezer forint alatti áron is vannak elérhető "zöld otthonok") A megyeszékhelyek közül Debrecenben 801 ezer, Győrben 680 ezer, Székesfehérváron 781 ezer, ugyanakkor Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen 500 ezer forint alatti átlagárakon kínálták ezeket a lakóingatlanokat. A nem zöld, ám új építési lakások árához képest a zöld otthonok felára 8-10 százalékos, ezért az új lakást tervezőknek ma már gazdaságosabb, ha kifejezetten zöld otthon vásárlásában gondolkodnak.

Van, ahol már a használt lakásnál is olcsóbb

Miután a Magyar Nemzeti Bank még jó ideig nem áll le a kamatemeléssel, így a piaci lakáshitel kamatok további emelkedése elkerülhetetlen, a money.hu szakértői szerint a következő hónapokban egyre több helyen már a használt lakáspiac értékesítési lehetőségeit feszegeti majd a zöld hitel.  Az ingatlan.com kínálati adatai szerint több városban már most is a használt lakások alternatívája lehet a zöld hitelből megvásárolt új otthon.

Győrben például a használt lakások 541 ezer forintos átlagos négyzetméter ára 20 százalékos diszkontot tartalmaz az új, zöld lakásokhoz képest.

Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára 770 ezer forint volt a legutóbbi felmérésnél, a diszkont itt tehát 23 százalékos.

CSOK-hitellel még nagyobb az előny

Ráadásul – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői – a zöld hitel mellé a családok akár 15 millió forintos kamatmentes CSOK-hitelt is felvehetnek, aminek köszönhetően a zöld otthonok fajlagos finanszírozása még olcsóbb lehet, mint a „sima” CSOK-hitelt felhasználók 3 százalékos kamatozás mellett felvett hitele.

Bezuhanhatnak a használt lakás árak

A fenti folyamatoknak egyelőre csak a zöld hitelek 200 milliárdos MNB által meghatározott kerete szab határt. A nagy kérdés tehát az, hogy mi történik júliustól, amikortól minden új lakásnak teljesítenie kell a modern energetikai feltételeket: ha a támogatott hitel változatlan formában, vagy szerény mértékű kamatemeléssel megy tovább, a használt lakások eladóinak csökkenteniük kell az árat, ha vevőt akarnak találni a csak jóval drágább hitelből finanszírozható ingatlanjaikra.

Borítókép: Getty Images

chatsimple