Még öt napig lehet igényelni az adó-visszatérítést

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

December 31-éig lehet kitölteni és benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg 2022. február 15-éig az idén befizetett adójukat, ha a NAV ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat.

gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat,

  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát,
  • a katás tételes adó negyedét kaphatják vissza, 

legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig.

A családi pótlékosoknak nincs dolga

Annak a szülőnek, aki családi pótlékot kap, nincs teendője. Az ő adatait a családi pótlékot folyósító szervtől megkapja a NAV, ezért az adó-visszatérítést ugyanolyan formában – bankszámlára utalással vagy postán – juttatja el a szülőkhöz, mint a családi pótlékot.

Azoknak, akik nem kapnak családi pótlékot, de jogosultak családi kedvezményre és szeretnék megkapni 2022. február 15-éig az adó-visszatértést,

ki kell tölteniük a VISSZADO-nyilatkozatot és be kell nyújtaniuk december 31-éig a NAV-hoz

Ugyanis a szülő belföldi bankszámlaszámának vagy postacímének ismerete nélkül nem tud utalni a NAV.

Segít az ONYA

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) ellenőrizhetők a NAV által ismert adatok, és itt tölthető ki legegyszerűbben a VISSZADO-nyilatkozat. Az online kitöltés a legnépszerűbb, a beérkezett nyilatkozatok többsége az ONYA-val készült.A NAV közösségimédia-csatornáin videós segítség is található a kitöltéséről. A NAV honlapjáról nyomtatható formában is letölthető a nyilatkozat.

Ha valaki nem küldi be a nyilatkozatot, és a NAV az adatok nélkül nem utalja ki a visszajáró összeget, akkor az utólag a 2021-es szja-bevallásban igényelhető vissza. Ebben az esetben legkorábban 2022. március 1-től juthatnak hozzá.

Borítókép: Getty Images