Segíthetnek a gyerekek pénzügyi tudatosságában a mikrotranzakciók

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Mik azok a mikrotranzakciók? Mire valók? Mik a veszélyei? Mire lehetnek jók? - ezekre a kérdésekre ad választ a K&H online játékokról készített összeállítása. Többek között érdemes lehet egy keretösszeget meghatároznia a szülőknek, például a zsebpénz terhére, így a gyerekek tudatosabban “vásárolnak” majd a játék során és tisztában lesznek azzal, hogy korlátai vannak a pénzköltésnek. 

Új piacot teremtettek az elektronikus pénzforgatagban a világszerte népszerű online és okostelefonos játékok, mint például a Fortnite vagy a Star Wars Battlefront 2. Ezeknél a játékoknál ugyanis újabb pályákat, kiegészítőket, jutalmakat vásárolhatnak a játékosok az úgynevezett mikrotranzakciókkal. Ez a gyakorlatban kártyás vásárlást jelent, de azok összege minimális, 1-2 ezer forint alatti, gyakorta alig pár száz forintos kiadást jelent. A játékfejlesztők azért indultak el ezen az úton, mert egy-egy programért csak egy alkalommal fizetnek a felhasználók. A játék során megvásárolható kiegészítők, aktiválható pályák által viszont folyamatos bevételhez juthatnak. 

Figyelni kell a szülőknek a játékok vásárlásánál

A mikrotranzakciók ma már széles körben elterjedtek, és olyan - a legkisebbek körében is népszerű - játékokba is bekerültek, mint például a Minecraft. Sok szülő vásárol karácsonyra online játékot a gyermekének, miközben ezeknek is vannak veszélyei, kockázatai. Például lehetnek olyan játékok, amelyeknél nem lehet pontosan tudni, hogy a felkínált kiegészítő “csomag” valójában mit tartalmaz: másként fogalmazva nem tudni előre, hogy előrébb jutunk-e a játékban a vásárlás segítségével (loot box).

Szintén kockázatot jelent, ha gyakorlatilag korlátlan keretet ad a szülő a játékhoz, akkor fék nélküli költekezésbe kezdhet a gyerek.

Mire kell figyelni?

Ugyanakkor körültekintő hozzáállással a mikrotranzakciók segítségével komoly pénzügyi tudatosságra ösztönözhetőek a kisebbek is. 

  • Minden egyes új játék vásárlásánál a szülők nézzék meg, pontosan milyen tranzakciókat tartalmaz a játék. Milyen az értékeltsége, mit írtak róla a szaklapok, vannak-e egyéb veszélyei. 
  • Ha belevág a gyerek a játékba, akkor első körben érdemes egy konkrét keretösszeget meghatározni, akár az adott játékra. Akár heti vagy havi szinten vagy a zsebpénz terhére. Ebben az esetben a “játékos” sokkal jobban meggondolja, hogy mit vegyen a játék során. 
  • Érdemes a mikrotranzakciókat felügyelnie a szülőknek, így elkerülhető, hogy a gyerekek a felesleges pénzköltés csapdájába essenek vagy éppen szerencsejáték-jellegű ügyletekbe keveredjenek. 

Borítókép: Getty Images