Nem tehetik rá a hitelezők a kezüket az szja-visszatérítésre

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

A rövid kormánydöntés értelmében a hamarosan érkező szja-visszatérítési összeghez a hitelezők, követeléskezelők nem nyúlhatnak hozzá - írja a Portfolio kedden, miután hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 17/2022. (I. 24.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről című rendkívüli döntése.

Ennek értelmében:

"A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § (4) bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti

követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.

A törvény továbbá azt is kimondja, hogy "ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre".

Magyarul ezt azt jelenti, hogy

ha egy olyan családhoz kerül szja-visszatérítés, amelynek egyébként bármilyen hiteltartozása van, a hitelező nem foglalhatja le, vagy követelheti tartozása törlesztését ebből az összegből.

UPDATE: A Portfolio szerdai közlése szerint bár a kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a követelésfoglalás alól, a Niveus Consulting Group úgy fogalmazott, a végrehajtók ettől még rátehetik a kezüket a pénzre: az szja-visszatérítés továbbra sem mentes a végrehajtás alól.

A portál azt írja, a rendelet mindenképpen könnyebbséget jelent az adósoknak, de leginkább az állam életét könnyíti meg azzal, hogy nem kell másnak utalni a visszatérítést, mint az eredeti jogosult. De ettől még az adóvisszatérítés azért nem mentesül a végrehajtás alól.

Borítókép: Getty Images

chatsimple