Kiderült, mikor kapják meg az adóvisszatérítést a szülők

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

A gyermeket nevelő szülők február 14-ig megkapják a családi adóvisszatérítést a bankszámlákra, a postai kézbesítés még korábban történik - tájékoztatott Tállai András.

A gyermeket nevelő szülők, akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki,

már február 2-a és 4-e között kézhez kapják a családi adóvisszatérítés összegét

- tette hozzá a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Jön a plusz nyugdíj is

A postások február 9-én kezdik meg - a februári ellátással együtt - a 13. havi nyugdíj kézbesítését. A gördülékeny ügymenetért a családi adóvisszatérítés összegét még ez előtt, február első napjaiban viszi ki a posta a címzetteknek - magyarázta az államtitkár, megjegyezve, hogy így mind a gyermeket nevelő szülők, mind a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjszerű ellátásban részesülők időben megkapják járandóságukat.

Ők is számíthatnak adóvisszatérítésre

Tállai András kitért arra is, hogy a gyermeket nevelő szülők mellett a várandós kismamák és a velük közös háztartásban élő házastársuk is jogosult a családi adóvisszatérítésre. Szintén visszajár a 2021-ben befizetett adó a saját jogán családi pótlékra jogosultnak, illetve a rokkantsági járadékban részesülőnek vagy a velük közös háztartásban élő hozzátartozói közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette - sorolta.

Érdemes volt időben adminisztrálni

Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait megismerte a NAV, így például az, aki a családi pótlékot kapja, valamint az,

aki 2021. december 31-ig benyújtotta az erről szóló nyilatkozatát

- emlékeztetett Tállai András.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el, ezért aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet. (MTI)

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet