Még több MFO-kedvezmény jön

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Egyebek közt a biztosítók által az ügyfeleknek nyújtható újabb kedvezményekkel és a biztosítási igényfelmérés egyszerűsítésével bővítette az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások feltételrendszerét. A fogyasztóbarát otthonbiztosítások már 320 milliárd forintnyi ügyfélvagyont védenek. Az ügyfeleknek érdemes eddigi lakásbiztosításukat az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteni, és – az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor segítségével – friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) eddigi tapasztalatai nyomán – a biztosítókkal való konzultációkat követően – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosította a konstrukció feltételeit. Ezek egy része (az eddigieken túl) további kedvezményeket és gyorsabb ügyintézést jelenthet a biztosítottaknak is.

Egyszerűbb igényfelmérés jön

A biztosítók ezentúl így célzott hűség-, partner-, illetve a gyermeket nevelőknek családi kedvezményeket is kínálhatnak az MFO termékükhöz. A korábbiakhoz képest a biztosítók – a digitális folyamatok támogatása érdekében– az eddiginél egyszerűbben mérhetik fel szerződéskötés előtt az ügyfelek igényeit, természetesen úgy, hogy a megfelelő díjkalkuláció elvégzéséhez szükséges valamennyi információ továbbra is rendelkezésre álljon.

Csak öt év után évülnek el az igények

Újdonság az is, hogy az MFO-szerződések esetén a kártérítési igények az esedékességüktől számított csak 5 év elteltével évülnek el. Bővülnek a kárrendezéssel kapcsolatos elvárások: a konstrukciót kínáló biztosítók a kárbejelentést, de

legkésőbb a kárszemlét követő 5 munkanapon belül kérhetik az ügyfelektől, hogy azok küldjék meg a kár elbírálásához szükséges dokumentumokat.

Fontos lett a régi ügyfelek védelme

A biztosítók az eddigi éves gyakoriság helyett immár negyedévente módosíthatják MFO-termékeik meghirdetett díjait, biztosítási összegeit, ami a fogyasztókért folyó versenyt élénkítheti (a már meglévő szerződések díjait természetesen változatlanul évente egyszer lehet csak módosítani). Jegybanki elvárás az is, hogy a korábban szerződött ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe az újonnan szerződést kötő ügyfelekhez képest.

A pályázást megkönnyítendő az MFO-val újonnan piacra lépő biztosítók az eddiginél tágabb határidőt kapnak a konstrukcióhoz kötődő több informatikai feltétel teljesítésére. Az alkuszok, többes ügynökök értékesítését segíti majd, hogy a frissített pályázati kiírás szerint biztosítóknak ingyenesen elérhetővé kell tenni az MFO-k értékesítésére szerződött közvetítők számára a konstrukciók díjkalkulációjához és a szerződéskötéshez szükséges webes támogató rendszert.

Már hét vállalatnál is van MFO

A hazai 12 lakásbiztosító és 1 fióktelep közül immár 7 kínál MFO-t és idén további ilyen termékek megjelenése várható a biztosítási piacon, amelyet a módosítások is ösztönöznek. A fogyasztóbarát otthonbiztosítások – amelyek azonos díjért az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak, fölösleges kiegészítők, költségek nélkül – immár 320 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek.

Az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat

érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján.

Meglévő szerződéseiket az ügyfelek a szerződésük szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani.

Az ügyfelek az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor révén választhatják ki maguknak a legmegfelelőbb konstrukciót, amelyet – az adott biztosító honlapjára való automatikus átnavigálással – adataik újbóli megadása nélkül igényük szerint akár meg is köthetnek. A termékkel kapcsolatos további részletek a jegybank MFO aloldalán olvashatók el.

Borítókép: Getty Images