Bedőlt a Sberbank Magyarországon

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. Ennek fejleményeként a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

Nem lehetett megmenteni

Az Európai Unió szanálási szervezetének, az Egységes Szanálási Testület (SRB) kedd este elrendelte az ausztriai Sberbank Europe AG., a magyar Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának végelszámolását. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt napokban - az ügyfelek és valamennyi érintett fél érdekeinek védelmére - kísérletet tett arra, hogy a magyarországi leánybank helyzetét végelszámolás helyett megnyugtatóan rendezhessék. Ezek e lépések ugyanakkor eredménytelennek bizonyultak.
Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben

az MNB határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását. A hazai Sberbank az orosz-ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a – nemzetközi szankciók által sújtott - orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került visszafordíthatatlan fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe - jelezte az MNB.
At MNB az ilyenkor szokásos megoldással, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki a Sberbank végelszámolójának.

A betétbiztosítás 10 napon belül 36 millióig kártalanít

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél - hangsúlyozza a MNB.
Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.
Az OBA a további tudnivalókról részletes tájékoztatást fog adni az ügyfeleknek. A jegybank is folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a tudnivalókról.

A hiteleket tovább kell fizetni

Az ilyenkor szokásos rend szerint a felszámoló lesz az, aki áttekinti a Sberbank kinnlevőségeinek és kötelezettségeinek listáját, és elkészíti a vagyonleltárt. A 100 ezer euró feletti betéttel rendelkezőknek ezen vagyonleltár alapján lehet reményük arra, hogy a fenti összeghatár feletti megtakarításaikhoz valamikor hozzáférhetnek. Ezt ugyanakkor csak a későbbiekben közli a felszámoló.

Fontos tudni, hogy a Sberbank által hitelezett ügyfeleknek a kölcsöneiket továbbra is rendben fizetniük kell.

Mulasztásuk esetén velük szemben a felszámoló gyakorolja majd a Sberbank jogait.

A bank ügyfelei a témával kapcsolatos megkereséseikre az MNB ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ.

A többi bank rendben működik

Az MNB továbbra is hangsúlyozza, a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek – amint azt az elmúlt nyugodt időszakok is mutatták – változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.