Nem szégyellnek hitelt felvenni a kezdő vállalkozók, de az önerő a prioritás

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az újonnan alapított cégek majdnem háromnegyedének van üzleti terve és közel ötödük nyitott lenne arra is, hogy banki hitelből valósítsa meg az ötletét - derül ki a K&H felméréséből. 23 százalék már vett is fel hitelt korábban, a legnépszerűbb konstrukció a likviditási problémák áthidalását segítő folyószámlahitel.

Az újonnan vagy nemrégen alapított vállalkozások 71 százalékának van már üzleti terve a K&H felmérése alapján, amelyet az RTL Klub Cápák között című műsorába jelentkezők körében végzett. A cég jelenlegi- és jövőbeli működését összegző dokumentumot közel hasonló arányban készítik el a vállalkozások üzlettársukkal (31%) és egyedül (28%).

Pénzügyi szakértő segítségét viszont csak minden tizedik cég (9%) veszi igénybe.

„Az üzleti terv a jelenlegi és jövőbeli működés esszenciája. Általánosságban az induló vállalkozások nagyjából fele készíti el a cége piaci helyzetét, értékét és későbbi terveit keretrendszerbe foglaló dokumentumot. Az újonnan alapított vállalkozások viszont már tudatosabbak. Bár a tervek és a valóság jellemzően nincsenek tökéletes összhangban, az előzetes gondolkozás mindig kifizetődő, segítségével pontosabban lehet értelmezni az eredményeket is” - emelte ki Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője az üzleti tervezés fontossága kapcsán.

Jöhet a hitel vagy az EU-s pályázat

Bár a jelentkezők a műsorban elsődlegesen tőkebefektetésre pályáztak, akkor sem adják fel, ha ez nem sikerül - mindössze 2 százalékuk halasztaná el emiatt ötlete megvalósítását. A megkérdezettek

  • több mint fele (52%) önerőből oldaná meg a finanszírozást,
  • majd ezt követik az állami vagy EU-s források, pályázatok (28%).
  • Szintén sokan keresnének más kockázatitőke-befektetőket (23%)
  • vagy vennének fel hitelt (17%) terveik megvalósításához.

Akinek korábban is volt hitel, kevésbé fél tőle

Bár a megkérdezett vállalkozók még ötletük megvalósításának az elején járnak, nem zárkóznak el a banki finanszírozástól:

  • több mint ötödük (23%) vett már fel hitelt korábban.
  • A legtöbbeknek (14%) folyószámlahitel-kerete van, amellyel a likviditását biztosítja,
  • de jellemző még a gépjárművásárlás lízing konstrukcióban (7%)
  • és a beruházási célú kölcsön (7%) is.

„A különböző finanszírozási formák láthatatlan fogaskerékként lendítik tovább a cégeket abban, hogy gyorsabban fejlődjenek. A zavartalan mindennapi üzleti tevékenységhez szükséges likviditást a folyószámlahitel, a gépjármű és egyéb tárgyi eszközök beszerzését a lízing, egy nagyobb bővülést, fejlesztést pedig a beruházási hitel segíthet leginkább” - fűzte hozzá Rammacher Zoltán.

Borítókép: Getty Images

chatsimple