Közel hetvenmilliós jegybanki büntetést kapott a K&H

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Az MNB átfogó vizsgálata nyomán összesen 67,3 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a K&H bankcsoporttal szemben, a K&H Bank Zrt. esetében egyebek közt a hitelkockázatra, az értékvesztés-képzésre, a vállalatirányításra, az IT-biztonságra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és az OBA betétnyilvántartásra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem befolyásolják az intézmények biztonságos működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a K&H bankcsoport négy tagjánál (K&H Bank Zrt., K&H Jelzálogbank Zrt., K&H Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és K&H Ingatlanlízing Zrt.) a 2019. március 31-től a vizsgálat lezárultáig tartó időszakot áttekintve.

Több téren is hiányosságok voltak

A jegybank eljárása során a csoportvezető hitelintézetnél, a K&H Bank Zrt.-nél elsősorban a

  • fedezetkezelés,
  • fedezetértékelés és nyilvántartás,
  • az értékvesztés-képzés,
  • a vállalatirányítás,
  • az informatika és információbiztonság,
  • a felügyeleti adatszolgáltatás
  • és az OBA betétnyilvántartás

terén állapított meg hiányosságokat.

A személyi kölcsönökkel is probléma volt

Mint a vizsgálat feltárta, a K&H Bank számos esetben nem tett eleget határidőben a referenciaadatok KHR-be való átadási kötelezettségének, az adatátadás során jelentős volt továbbá a hibás tételek száma és ezek javítása sem működött megfelelően szabályozottan.

Hiányosságok merültek fel emellett az online személyi kölcsönök hitelezési folyamata során az adós jövedelmének megállapítása kapcsán is.

Az MNB megállapította azt is, hogy a bank üzletmenetfolytonossági felkészültsége fejlesztendő, a leányvállalatok hálózati szétválasztása nem biztosított, a kritikus alkalmazások mentéseinek tesztelési gyakorlata felülvizsgálandó.  A K&H Bank emellett az összeférhetetlenségek nyilvántartásával, kezelésével kapcsolatban nem felelt meg minden törvényi előírásnak.

Vastagon fogott a ceruza büntetéskor

Végül az MNB feltárta azt is, hogy a K&H Bank nem az OBA előírásainak megfelelően állította össze Konszolidált Biztosított Betéti (KBB) adatállományát, ami így az OBA által nem biztosított betéteket is tartalmaz, továbbá nem minden esetben tüntette fel a kamatadó mértékét.

Mindezek nyomán

a jegybank a K&H Bank esetében 66,8 millió, a K&H Ingatlanlízingre pedig – a belső ellenőr személyével kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt – 500 ezer forint felügyeleti bírságot szabott ki,

s kötelezte a két intézményt a hiányosságok kijavítására és a megtett intézkedésekről való beszámolásra. A K&H Jelzálogbank Zrt. és a K&H Faktor Zrt. esetében a vizsgálat nem tárt fel jogszabálysértést.

A bírsággal érintett K&H Bank esetében súlyosbító körülménynek számított, hogy néhány jogszabálysértés ismétlődően merült fel, illetve huzamosabb ideje állt fenn. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy a K&H Bank a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, s számos jogsértés esetében már a vizsgálat során intézkedéseket tett illetőleg jövőbeli intézkedéseket tervez a szabályszegések kiküszöbölésére.

Borítókép: money.hu

chatsimple