Vége lehet a zöld szuperhitelnek?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Múlt hét kedden jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy a Zöld Otthon Program eddigi 200 milliárdos keretét 100 milliárd forinttal megemeli. A lépésre azért volt szükség, mert a keretet jó-előre kimerítették, iparági források szerint mintegy 250 milliárd forintnyi hitelkérelmet fogadtak be.

Ez az összeg ugye több, mint a meghirdetett 200 milliárdos keret, így a Magyar Bankszövetség kérésére beadta a derekát a jegybank, és megszületett a bővítés.

Bankról bankra

A Portfolio banki körkérdéséből kiderül, hogy az egyes bankok hogyan állnak éppen a zöld hitel programmal. A portál három csoportra osztotta a bankokat:

  • Takarékbank és az UniCredit egyértelműen jelezte, hogy a befogadott hitelkérelmek összege már elérte a 300 milliárd forintos keretösszegből a bankra jutó teljes összeget, így nem tervezi az értékesítés újraindítását, és piaci forrásaink szerint a Gránit Banknál is hasonló lehet a helyzet, a bank valószínűleg nem fogad már be újabb hitelkérelmeket,
  • az OTP, az MKB és a Raiffeisen válasza alapján náluk a kérelmek befogadásának újraindítása alapvetően attól függ, hogy a feldolgozás alatt lévő kérelmek a jelenleg rendelkezésre álló, allokált forrás keretösszegét milyen mértékben fogják kimeríteni (részben ebbe a csoportba tartozik a K&H Bank is),
  • várhatóan a K&H-nál és az Ersténél is gyorsan kimerül a keret: előbbi még befogadja a hitelkérelmeket azon ügyfelektől, akik korábban előminősítést kértek, utóbbi a megemelt keretét a már befogadott hitelkérelmek kiszolgálásán túl először saját ügyfelei kölcsönigényének kiszolgálására tervezi fordítani.

Vége lehet a szuperhitelnek

A 100 milliárdos emelésnek sokan örültek, ám kérdés, folytatódik-e a program, hiszen nagy a kereslet a kedvezményes hitelkonstrukcióra. A Portfolio banki forrásai szerint az MNB - annak ellenére, hogy még hivatalosan nem jelentette be - nem fogja folytatni a zöld hitel programot. A zöldítés azonban nem fejeződik itt be, hiszen meghosszabbítják a zöld jelzáloglevelek vásárlására vonatkozó programot is, de az alacsony kamatozású, tömegesen elérhető lakáshiteleknek valószínűleg vége lesz.

Borítókép: Getty Images

A money.hu szakértői segítenek összeállítani, beadni, sőt, akár más állami támogatással összevonni a hiteligényed. Válassz saját szakértőt, aki nemcsak időt, de pénzt is spórol Neked. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.