Délibáb volt a zöld hitel újranyitás, lépést váltott a lakáshitelek kamatemelése

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Az újranyitást követően egyetlen nap után az OTP és az Erste is újra felfüggesztette a zöld hitelek befogadását, így a jelenlegi feltételek mellett valószínűleg végleg vége a szuperolcsó hitelnek. Nagy kérdés, hogy a hitelkérelmük befogadásáig el nem jutó ügyfelek mekkora része bírja majd el a 45 százalékkal emelkedő törlesztőrészletet. Ráadásul a bankok piaci hitel kamataik emelésében lépést váltottak – a money.hu Kamattükre szerint ma már ritkább a 30-50 bázispontos emelés, a bankok szigorításában ma már a korábban csak a személyi hiteleknél megtapasztalt 100-150 bázispontos emelések dívnak.

Nincs már zöld hitel a bankokban

Tényleg elfogyott az NHP Zöld hitel a kereskedelmi bankokban. Miután az MNB 200-ról 300 milliárd forintra emelte a program finanszírozási keretét, az emberek egy része még reménykedhetett benne, hogy tervezett vagy folyamatban lévő, ám befogadásra még nem került hiteligényükre jut majd a szuperolcsó, maximum 2,5 százalékos kamaton elérhető hitelből. A bankok azonban a jegybanki bejelentést követően

nem nyitották meg újra a hiteligénylés lehetőségét ügyfeleiknek, ezzel igazolva azt a vélekedést, hogy az MNB keretemelése csak a már befogadott hitelkérelmek forrásának biztosítására volt elég.

Halvány reménysugár csillant április 19-én, amikor két bank, az OTP és az Erste Bank is bejelentette, hogy újranyitja a Zöld hitelek befogadását. Ám ez délibábnak bizonyult, a mindkét bank egyetlen nap elteltével jelezte, hogy a hitel értékesítését újra felfüggesztette. A money.hu szakértői szerint ez azt jelenti, hogy néhány, az érintett bankoknál már korábban teljesen előkészített, s például az ügyintézés hibájából korábban be nem fogadott kérelem így becsúszhatott még a keretbe, ám a többség számára a mostani döntés egyértelművé tette: nem lehet már a piaci kamatszint kevesebb mint 50 százalékán kínált finanszírozáshoz hozzáférni.

Kérdés, ki bírja a 45 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést?

Hogy az olcsó forrás hiánya hány már megkötött adásvételi szerződést lehetetlenít el, s milyen változásokat hoz az energiatakarékos otthonok piacán, ma még nem látható. Az azonban tény, hogy a 2,5 százalékos hitel átlagos összege 30 millió forint körül volt, ami nagyjából 50 százalékkal magasabb, mint a piaci lakáshitelek összege. Ha ekkora összeget a money.hu kalkulátorában jelenleg elérhető legkedvezőbb piaci hitelkamaton szeretnénk felvenni – ami a zöld hitelhez hasonlóan 25 éves futamidőre jelenleg 5,95 százalékon elérhető a CIB Banknál, ám nem végig fix, hanem 10 éves kamatperiódus mellett – akkor a zöld hitel 135 ezer forintos törlesztőrészleténél közel 45 százalékkal magasabb, 194 ezer forintos törlesztőrészletet kellene bevállalnia az új, zöld álomotthont vásárolni szándékozónak. Ezt sokan nem tudják már csak a túlzott eladósodosától védő MNB hitelfék szabályok miatt sem.

Nagyobb léptékre váltott a kamatemelés

Ráadásul a piaci kamatok hegymenete miatt

az, aki a szerződési folyamatban később jut el az adásvételi szerződésig, s így a hitelkérelem befogadásáig, csak jóval magasabb kamaton juthat csak kölcsönhöz.

A money.hu szakértői szerint ugyanis a piaci lakáshitel kamatok esetében úgy fest, eljutottunk oda, amikor a bankok már nem 30-50 bázisponttal emelik a kamatokat, a kamatemelések mértéke a korábban csak a személyi kölcsönöknél megszokott 1-1,5 százalékpontos sávba csúszott át.

  • A sort – ahogy azt korábban a money.hu kamattükre már jelezte – az UniCredit Bank nyitotta. A banknál április 14-től az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 160 bázisponttal, 6,75 százalékról 8,35 százalékra, a 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsönök kamata 1 százalékponttal 6,79-ről 7,89 százalékra emelkedett. A végig fix konstrukciók esetében 130 bázispontos volt az emelés. A legkisebb, 7,68 százalékos kamatot a kölcsönét 11-13 évre felvevő ügyfelek számíthatnak, ők évi 7,68 százalékon kaphatnak hitelt, a 20 évre fixált kölcsönök kamata 7,8 százalék.
  • Április 15-től az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata egyaránt 1,03 százalékponttal emelkedett a Gránit Banknál.Előbbi kamata 7,9, utóbbi 7,4 százalékon elérhető – a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) 8,37, illetve 7,82 százalékos.
  • Április 19-től az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 1,76 százalékponttal, a 10 éveseké 1,41 százalékponttal és a 20 évig fix kamatúaké 1,01 százalékponttal emelkedett az MKB Banknál és a vele már teljesen hasonló árazást alkalmazó másik Bankholding tagnál, a Takarékbanknál is.
  • Az Erste Banknál szintén e hét szerdától az 5 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél 30-55, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 év futamidejű lakáshiteleknél 30 bázispontos kamatemelés történt. Ennek köszönhetően – hacsak nem vagyunk az Erste Privátbank ügyfelei és nem a bankcsoporthoz köthető ingatlanfejelesztéseknél kínált lakást vásárolunk, akkor - 5 éves kamatperiódusra minimum 30 millió forintos hitelösszeg és 600 ezer forintos jövedelemutalás kell a 6,19 százalékos top-kamathoz. A 10 éves és végig fix hitel esetében 6,29 százalékos a legkedvezőbb ajánlat – hasonló feltételek mellett.

Borítókép: Getty Images