Bonyolult hitelfelvételnél személyes tanácsadásra vágynak az ügyfelek

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A digitális megoldások egyre népszerűbbé válnak a bankolásban, azonban a bonyolultabb, nagyobb elköteleződést igénylő pénzügyi termékeknél az ügyfelek még mindig igénylik a személyes tanácsadást. A tanácsadás és a digitális folyamatok összeegyeztetése a bankolás egyik legnagyobb kihívása, ebben pedig a digitális asszisztencia is fontos szerephez jut a jövőben.

Mennyire fontos a digitális asszisztencia?

Egyre több banki tranzakció költözik a virtuális térbe, amit az ügyfelek örömmel igénybe is vesznek. A K&H-nál több mint 600 ezer digitálisan aktív ügyfél van és az ügyfelek 85 százaléka használja az e-csatornákat, míg közel 480 ezren mobilbankolnak aktívan. A mobilbankból már számos művelet menedzselhető: lehet közlekedési mobiljegyet vásárolni, biztosításokat kötni, teljesen online bankszámlát nyitni vagy akár személyi kölcsönt igényelni. 

Fontos azonban, hogy az ügyfeleknek szükségük van a megfelelő tájékoztatásra és támogatásra a digitálisan és személyesen elérhető termékeknél egyaránt. Jelenleg a tanácsadás és a digitális folyamatok összeegyeztetése az egyik legnagyobb kihívás, ebben pedig a digitális asszisztencia is fontos szerephez juthat. Kulcsfontosságú ugyanis, hogy az ügyfelek megfelelően végig legyenek vezetve a digitális folyamatokon.

Jelzáloghitel? Ember az emberrel

„Az összetettebb pénzügyi termékek esetében, mint például egy jelzáloghitel, nemcsak az adminisztráció és a jogi előírások állnak a teljesen digitális ügyintézés útjában.” – mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője egy szakmai konferencián. –

„Az ügyfelek többsége igényli a személyes találkozást és tanácsadást a nagyobb döntések meghozatala előtt.”

A K&H innovációs vezetője szerint a digitális asszisztensek hatékonyan tudnak segíteni az ügyfeleknek abban, hogy ne vesszenek el a folyamatokban, miközben például csökkentik a nyomást a banki munkatársakon. Rengeteg lehetőség rejlik bennük, személyre, igényre, vállalkozásra szabhatóak. Akárcsak az Amazon Alexája vagy az Apple Siri-je, ma már a pénzügyi szférában is kezdenek teret hódítani a mesterséges intelligencia alapú megoldások, melyek az ügyfelek pénzügyeit és a banki dolgozók munkáját egyaránt megkönnyíthetik majd.

Számlanyitás és személyi kölcsön a mobilról

„Ahogy halad a digitalizáció az egyszerűbbtől a bonyolultabb termékek irányába, úgy nő az ügyfelek bizalma is a teljesen online megoldások iránt is. A mobiltárcákba regisztrált kártyák száma 2021-re megközelítette az 1,3 milliót, míg

2022 első negyedévében például a bankszámlanyitások 44 százaléka digitálisan, mobilapplikáción keresztül történt.

A szolgáltatás indulása óta több mint 30 ezer számlát nyitottak teljesen online ügyfeleink.

A személyi kölcsönök esetében is kilőttek a digitális igénylések: a teljes piacon még ugyan alacsony az arányuk, de egyre növekszik. Mára minden második személyi kölcsön igénylést teljesen online bonyolítanak ügyfeleink” – mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője egy szakmai konferencián. 

Haladni kell a korral

Az innovatív, digitális szolgáltatásokhoz természetesen a pénzintézetnek magának is fejlesztenie kell belső folyamatait. Németh Balázs hozzátette: „A K&H a legkorszerűbb informatikai rendszerekkel biztosítja működését, felhőalapú megoldásra építi a lead menedzsment folyamatokat és a robotizáció, automatizáció segítségével jelentős erőforrásokat szabadít fel. Amellett, hogy ezzel még több időt szánhatunk a minőségi személyes tanácsadásra, IT-s kollégáink is egy szakmailag izgalmas, modern környezetben dolgozhatnak az innovatív technológiák megvalósításán.”

Borítókép: Getty Images

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple