Kevés idő van hátra, sok embernek kell intézkednie

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet során a lejáró okmányok “haladékot” kaptak, a jelenleg érvényes szabályozás szerint június 30-ig érvényesek. A határidő közeledte miatt a money.hu összeszedte, hogy a legfontosabb okmányok kiváltása, cseréje, meghosszabbítása mennyibe kerül.

A járványügyi veszélyhelyzet múltával a személyazonosító okmányok, így

a személyi igazolvány, a vezetői engedély és az útlevél érvényessége 2022. június 30. után nem hosszabbodik meg, ha azok 2022. május 31-ig lejártak.

A becslések szerint a pandémia alatt 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély járhatott le, amelyek nagy részét nem frissítették. 

Ezekben a hetekben a komoly nyomás alá helyeződnek a kormányablakok, ahol a növekvő érdeklődés miatt Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak hétvégén is fogadja az ügyfeleket. Szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között várják az okmánycserére érkezőket. Fontos, hogy hétvégén kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. Előzetes időpontfoglalásra nincs szükség, pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn ugyanakkor az ügyintézés szünetel. 

Ne az utazás előtt kapkodj

A közelgő nyár miatt a külföldi utazás tervezők egy részének érdemes csekkolnia, hogy érvényesek-e az igazolványai. 

Az útlevél az az okmány, amelynek használatánál egyáltalán nem számít, hogy mit mond a magyar jogszabály: a beutaztató országban aligha lesznek figyelemmel arra, hogy Magyarországon az útlevelek lejárati idejét automatikusan meghosszabbították. Ott az a fontos, milyen lejárat idő van az útlevélben. 

Ez igaz a személyire is azokban az országokban, ahol elegendő a magyar személyi igazolvány a beutazáshoz. Sőt, a lejáró jogosítvánnyal is megüthetjük a bokánkat, hiszen ennek az okmánynak a lejáratának meghosszabbítása is csak belföldön érvényes. Így tehát még egy ausztriai parndorfi bevásárlást sem érdemes megkockáztatni érvényes vezetői engedély nélkül, mert egy közúti ellenőrzésnél komoly bírságot kaphatunk a nyakunkba. 

Ráadásul sok esetben érdemes annak is utánajárni, hogy a fogadó országban milyen szabályok vannak az útiokmányokra –

ne a reptéren szembesüljünk azzal, hogy okmányunk bár érvényes, de mégsem alkalmas az adott országba történő beutazásra.

Sok országban – főleg olyan államokban, ahol a beutazás vízumhoz kötött – előírás, hogy a útlevelünk az adott országba történő belépés után még 60 napig érvényes legyen. Ha ez nincs így, még érvényes útlevéllel sem léphetünk be az adott országba. 

A magánútlevél kiállítása alapesetben 20 napot vesz igénybe, de ennél rövidebb idő alatt is elkészülhet az okmány. 

Lehetőség van úgynevezett

  • soron kívüli (5 napon belüli), 
  • sürgősségi (3 napon belüli), 
  • azonnali (24 órán belüli) kérelemre. 

A sima forgatókönyv esetén

  • az 5 éves útlevélért 7500 forintot,
  • a 10 évesért 14 000 forintot kell fizetni.

A gyorsabb ügyintézésért azonban felárat kell fizetni.

  • A soron kívüli eljárás pótdíja 19 ezer,
  • a sürgősségié  29 ezer,
  • az azonnali útlevél kiállítás felára 39 ezer forint.

Vagyis a legdrágább megoldás esetén a 10 éves útlevél 53 ezer forintba kerülhet. Az útlevéllel kapcsolatos ügyintézés az ország bármelyik járási hivatalának kormányablakában vagy okmányirodájában lehetséges. 

Mi a helyzet a személyivel?

Ha lejárt a személyi igazolvány érvényessége, akkor például bármely járási hivatalnál, Budapest Főváros Kormányhivatalánál (kijelölt kormányhivatal) is lehet kezdeményezni az ügyintézést. A személyi kiállításánál kötelező a személyes megjelenés a legtöbb esetben. A személyi kiállítása nem kerül pénzbe. 

A szülő a cselekvőképtelen kiskorú személyazonosító igazolványának kiadásához szükséges hozzájárulását elektronikus azonosítást követően a rendelkezési nyilvántartás oldalán (https://rendelkezes.gov.hu/rny-public/) is megteheti.

És a jogosítvánnyal?

A jogosítvány meghosszabbítása működik online is, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági véleményt. Ehhez ügyfélkapus elérésre van szükség, egész pontosan a Központi Azonosítási Ügynök (röviden KAÜ) szolgáltatáson keresztül történő azonosítással lehet használni. 

Ezen a platformon lehet kérni az úgynevezett “automatikus, hivatalbóli okmánykiállítás” lehetőségét. Az automatikus jogosítványhosszabbításért nem kell fizetnie az érintetteknek. 

A lejárt forgalmi engedélyek miatt nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni.

Hitelfelvételnél hogyan járjak el? 

A lejárt okmányokat a hitelfelvételhez a bankok 2022. június 30-ig kötelesek elfogadni.

Amennyiben hitelkérelmünk elbírálása elhúzódk, szükség lehet az új okmányok bemutatására is. Ha el akarjuk kerülni, hogy emiatt még tovább húzódjon az eljárás, érdemes a kegyelmi időszak iatt érvényben tartott személyi igazolvány helyett egy másik még tovább érvényes fényképes azonosító okmány (jogosítvány vagy útlevél) fénymásolatát is leadnunk. Ezzel elkerülhető, hogy a lejárt okmány miatt csússzon a hitelbírálat.

Összességében a legfontosabb, hogy mindenki nézze meg az okmányait, hogy érvényesek-e, ha nem akkor mielőbb intézkedjenek. Különösen, ha olyan országba utaznának, ahova mindenképpen kell útlevél.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

chatsimple