Online számlanyitás már 6 éveseknek is – közösen a szülővel

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A bankok már régen felismerték, hogy érdemes minél korábban kapcsolatba lépni a felnövekvő generációval, egy részük ugyanis - ha addig elégedett volt a bankjával - felnőttként is marad az adott pénzintézetnél.

A magyar tulajdonú Gránit Bank például a napokban egy új konstrukciót vezetett be, amellyel a kisiskolásokat célozza, a termék egy vadonatúj banki appra és egy junior számlára épül. A Gránit Family app célja, hogy megtanítsa a legkisebbeket a pénzügyi alapokra. Kinézetét teljesen a gyermekek ízlésére szabták, korcsoportra szabott vidám dizájnt kapott.

Egyáltalán nem szokatlan, hogy szülőként már több banknál is van a lehetőség arra, hogy 10 év alatti gyermekünknek is bankszámlát nyithassunk. Ezzel egyrészt időben elkezdődhet a kicsik pénzügyi tudatosságra nevelése, másrészt a zsebpénz bankszámlára való utalásával és ahhoz kapcsolódó bankkártya használatával  a drága készpénzhasználat mellőzésére is ösztönözhetjük a gyerekeket.

A Gránit Bank újdonsága már 6 éves kortól használható, és a kapcsolódó Junior bankszámlát a gyermek a szülővel közösen otthonról online megnyithatja. Használata díjmentes és nincs számlavezetési díja a hozzá kapcsolódó GRÁNIT Family Junior bankszámlának, valamint a bankkártyának sem, a kártyát pedig digitalizálhatják is az applikációban az érintéses mobilfizetéshez. Az appban a gyermekek – év végéig tartó akcióban – évi 5,00%-os látra szóló kamattal (EBKM 5,00%) takarékoskodhatnak.

Kislány bankkártyával és telefonnal.

A számlanyitás új ügyfélként VideóBankos azonosítással történik (gyermek és szülő), meglévő ügyfelek viszont nemcsak Videóbankon, hanem a GRÁNIT eBank mobilapplikációból indítva – szelfivel is nyithatnak számlát gyermekükkel együtt (amennyiben mindketten rendelkeznek chippel ellátott új típusú, azaz 2016. január 1. után kiállított személyi igazolvánnyal).

Jellemzően iskolakezdéskor megkapják első mobiljukat a kicsik szüleiktől, miközben ettől a kortól a zsebpénz kezelése is általánossá válik, adódott tehát, hogy egy innovatív mobilapplikációval segítsük a legkisebbek pénzügyi tudatosságra nevelését

– mondta Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy az új alkalmazás esetében piacelsőséget jelent nemcsak a kifejezetten a gyermekekre tervezett felhasználói felület, hanem az is, hogy használatához 100 százalékban online nyithat teljes értékű bankszámlát a szülő és gyermeke közösen, a gyermek 6 éves korától.

Biztonságban szülői felügyelettel

A szülők saját mobilbanki appjukban figyelemmel kisérhetik a gyermekek költéseit és akár limitet módosíthatnak, vagy zárolhatják, feloldhatják a kártyát. A szülők és a gyermekek egymás közötti utalásai pedig, 20 ezer forintig azonnaliak és díjmentesek. 

Bankkártyaválasztás gyerekeknek

A bankkártya használatot érdemes tehát már a legkisebbeknél is ösztönözni. A gyerek- vagy diákszámla kiválasztását megelőzően is, mint minden pénzügyi döntés előtt, megéri összehasonlítani a termékeket.
Elsősorban azt kell kitalálni, hogy körülbelül mekkora összeg érkezik majd a számlára, mondjuk a szülőktől zsebpénz formájában. Ahogy azt is meg kell nézni, mire használja majd a gyermek a bankszámlát és milyen szolgáltatásokra lesz szüksége.