Ezt tedd, hogy nyaralás alatt is biztonságban legyen az otthonod

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Egy tökéletes nyaralás is rossz emlékké válhat, ha arra érkezik haza a család, hogy az otthona romokban hever. Sajnos nem lehet minden veszélyre maradéktalanul felkészülni és elhárítani, de sokat tehetsz az otthonod védelmében. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan és milyen intézkedésekkel tudhatod biztonságban az otthonodat a nyaralás alatt is.

Elektromos tűz, beázás, rablás – csak hogy néhány potenciális veszélyt említsünk, amire fel kell készíteni az otthonodat, hogy amíg nyaralsz, a lehető legnagyobb biztonságban tudd. Korábban a rendőrség is felhívta a figyelmet, hogy az évnek ebben az időszakában a gazdátlanul hagyott ingatlanok potenciális célpontok a betörők számára. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a nyaralásodat tervezd meg, hanem gondolj az otthonod biztonságára is. Lássuk, mit tehetsz!

Ne jelentsd be a közösségi oldalakon, hogy nyaralni mentél

Inkább utólag ossz meg néhány fotót a vakációdról a közösségi oldalaidon, amikor már hazajöttél a nyaralásról. Ne jelentsd be előre, hogy holnaptól ne keressen senki, mert két hétig nem leszel itthon. Ez olyan, mintha kiposztolnád, hogy a lábtörlő alatt hagytál egy kulcsot (apropó, ne legyen sehol eldugva pótkulcs). A rendőrség is felhívta rá a figyelmet, hogy

a közösségi oldalak jelentik mára az egyik legfontosabb információforrást a betörők számára.

Beszélj a szomszéddal, és a postaláda legyen üres

A legközelebbi szomszédodnak vagy szomszédaidnak, ha megbízol bennük, mondd el, hogy elutazol, és mettől meddig leszel távol. A betörők szinte mindig felmérik a terepet, így egy kis odafigyeléssel a szomszédok észrevehetik a gyanús személyeket, autókat. Kérd meg a szomszédodat vagy egy közeli ismerősödet, hogy rendszeresen ürítsék a postaládádat, hiszen az is egy árulkodó jel lehet a távollétedről, ha csordultig telt a postaládád. Az is jó, ha időnként van egy kis mozgás a ház körül.

Zárd be az ablakokat is

Talán elsőre banálisnak tűnik, hiszen mindenki bezárja az ajtót, amikor elmegy otthonról, sőt, sokan még vissza is lépnek, hogy ellenőrizzék. De vajon ilyen gondosan ellenőrizzük a teraszajtót és az összes ablakot is? Egy nagyobb esőzés alkalmával a nyitva hagyott ablak nagy gondot okozhat, a betörőknek pedig rendkívül megkönnyíti a helyzetét. Az udvarról is érdemes minden olyan eszközt elpakolni, amely segíthet a betörőknek bejutni a házba. Ezen felül érdemes időnként ellenőrizni a nyílászárók állapotát is.

kulcs a zárban, nyitott ajtó, nyaralás alatt betörés

Rejtsd el az értékeidet

Alkalom szüli a tolvajt – tartja a mondás. Lehet, hogy egy udvaron felejtett és jól látható bicikli vagy fűnyíró kelti fel a betörő figyelmét. Az sem szerencsés, ha az ablakon keresztül láthatók az értéktárgyak. Lehetőleg semmi ne legyen szem előtt, és a házon belül is érdemes elrejteni az értékeket. A rendőrség azt tanácsolja, hogy a komolyabb értékű tárgyakról és műszaki cikkekről legyen házi leltár, amely a típust és sorozatszámot is tartalmazza, továbbá egy fénykép is sokat segíthet a biztosítás rendezésében egy esetleges betörés alkalmával. Ezzel el is érkeztünk a következő és egyik legfontosabb ponthoz.

Köss lakásbiztosítást

A lakásbiztosítás nem csak akkor fontos, ha elutazol, hiszen bármikor érhetnek károk, de ha otthon vagy, akkor sok esetben lehetőséged van közbelépni (például időben észlelni, ha csőtörés van, nem csak akkor, ha már a szomszédot is áztatod). A lakásbiztosításoknál a kiegészítő biztosításokat is érdemes megnézni, hogy ne csak az otthonod, de a benne lévő vagyontárgyaid is biztonságban legyenek.

Magadat is biztosítsd be

Az otthonodat már biztonságban tudod, de mindenképp érdemes utasbiztosítást is kötnöd. Drága dolog, ha az otthonoddal történik valami a nyaralás alatt, de az is, ha az utazásod során valami baj ér, és durva kórházi számlával térsz haza. Nem csak síelés és ejtőernyőzés közben történhet baleset: egy egyszerű városnézés során is megsérülhetsz, és bármelyik turistáktól nyüzsgő helyszínen elkaphatsz olyan betegséget, amellyel kórházi ellátásra szorulhatsz. A nyaralás alatt sok mindenen lehet spórolni, de a biztosításon nem érdemes: csak napi pár száz forintba kerül, probléma esetén hatalmas segítség, és akár milliós kiadástól is megóvhat.

Okosotthon, riasztó, kamera

Már számos okosotthon-funkció elérhető, amelyek a ház biztonságát is szolgálják. Például ha távolról vezérelhető az otthonod világítása, érdemes egy-egy este egy kis időre felkapcsolni a lámpát valamelyik szobában. A redőnyök állásán is érdemes időnként változtatni, és nem javasolt teljesen lehúzva tartani. Ma már ez távvezérléssel is megoldható. A fentieket azért érdemes megfogadni, mert így nem annyira szembetűnő, hogy napok, esetleg hetek óta üres a ház. Olyan érzékelők is elérhetők, amelyek a gáz-, füst- vagy vízszivárgást észlelik, és azonnal riasztást küldenek a telefonodra. 

Ha idegenkedsz a nagyon high tech okosmegoldásoktól, szerelj be egy egyszerű riasztórendszert, amely hangos jelzést ad. Ha esetleg kamerarendszerrel is párosítod, már nagyon sokat tettél az otthonod biztonságáért.

Áramtalaníts, és zárd el a vizet

Sok esetben nem lehet a komplett házat áramtalanítani, egyrészt a védelmi rendszer, a riasztó, mozgásérzékelős lámpa, kamerarendszer is árammal működik, másrészt ha ezáltal leenged egy telepakolt fagyasztószekrény, az sem túl szerencsés. Minden mást azonban érdemes áramtalanítani: húzd ki a konnektorból az elektromos berendezéseidet. A vizet is zárd el, nehogy egy esetleges csőtörés medencévé változtassa a nappalidat.