A hitelkártya működése és a legfontosabb kifejezések

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Elmondjuk, hogyan működik a hitelkártya, mik a fontosabb kifejezések, amikkel tisztában kell lenned mielőtt te is igényelnél egyet!

Szerencsére a hitelkártya működése egy könnyen átlátható folyamat, ugyanakkor résen kell lennünk! Minden hitelkártya esetében a jóváhagyott hitelkeretet lehet felhasználni, egészen addig, míg a keret el nem fogy.

A visszafizetések alkalmával lehet visszatölteni ezt a keretet, amit újból fel lehet használni. A költési időszak alatt a keletkezett tranzakciókat, költéseket egy számlán tartja nyilván a bank.

A hitelkártya működése a gyakorlatban

Havonta egy meghatározott időben, az úgynevezett fordulónapon a bankok értesítést küldenek az ügyfeleknek arról, hogy az adott hónapban mennyi hitelt vett igénybe, mennyi maradt, mennyit kell minimálisan visszafizetnie, illetve hogy meddig kell a visszafizetést megejteni. A fordulónap és a visszafizetési határidő közötti időszakot hívjuk türelmi időszaknak.

A türelmi időszak azt jelenti, hogy a bank az elszámolási naptól kezdődően még +15 (vagy egyes bankoknál 21) nap haladékot ad a hitelkeret visszafizetésére. Ha ezen időszak alatt a teljes összeget visszafizeti az ügyfél, akkor teljesen kamatmentes lesz a felhasznált összeg.

Kamatmentesség csak akkor jár, ha csak vásárlásra használta a hitelkártyát és ha a teljes felhasznált összeget visszafizeti az ügyfél a türelmi időszak végéig!

A bank által meghatározott minimum visszafizetendő összeg az, amit mindenképpen vissza kell fizetnie az ügyfélnek az adott hónapban. A minimum összeg meghatározása bankonként eltérhet, ezért mindenképp érdemes összehasonlítani a különböző pénzintézetek ajánlatait.

chatsimple