Hitelkártyadíj – milyen költségekkel kell számolnunk?

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Mint minden banki terméknek, a hitelkártyának is vannak díjai. Mik ezek? Itt elolvashatod!

A hitelkártyának két állandó díja van: a kártyahasználati díj, mely lehet éves vagy havi, illetve az egyenlegértesítő díja.
Egyéb hitelkártyadíj, amely felmerülhet: készpénzfelvétel díja, késedelmi díj, egyenleg lekérdezési díj, limitmódosítás, kártyacsere stb.

Ha nem fizeti vissza a teljes összeget a hitelkártya-birtokos, vagy csak a minimum összeget fizeti meg, akkor a bank kamatot számít fel a vissza nem fizetett hitelösszegre.

Ha még a minimum összeget sem fizeti vissza, akkor a kamat mellett késedelmi díjat is kell fizetnie az ügyfélnek.

Ha késedelembe esik, a kártyát letiltják. Befizetés után újra használható a kártya, kivéve, ha a késedelem olyan jelentős időben, hogy felmondják a kártyát.

A hitelkártya vásárlásra és készpénzfelvételre is használható, de nagyon fontos, hogy készpénzfelvételre ne használjuk a hitelkártyát, mert nagyon magas kamatot számít fel érte a bank, nem éri meg egyáltalán az ügyfélnek.

Ha mégis készpénzt veszel fel, az rögtön elkezd kamatozni, ráadásul minden készpénzfelvétel után készpénzfelvételi díjat is kell fizetned, ezért ez mindenképpen egy komolyabb hitelkártyadíj. Tartsuk észben, hogy az utalás is készpénzfelvételnek számít, sőt, egyes bankok esetén a postai költések is!

A hitelkártya a legmagasabb THM-mel rendelkező termék, ezért csak azoknak nyújt jó megoldást, akik tudnak figyelni a visszafizetésre. Amennyiben nem tudják jól használni a hitelkártyát és nem tudnak mindent visszafizetni, akkor a legdrágább hiteltípus.

Ha kölcsönre van szükséged, keress inkább más fajta lehetőséget, ebben szívesen segítenek munkatársaink, de első lépésként érdemes megtekinteni kalkulátorainkat is, hogy teljesebb képet kapj a pénzintézetek ajánlatairól!

chatsimple