Így neveld a gyermeked pénzügyi tudatosságra!

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A pénzügyi tudatosság erősödőben van, a további terjesztéséért pedig mi, szülők is tehetünk azzal, hogy a családban a pénzügyeket nem tabuként kezeljük, hanem megbeszéljük gyermekeinkkel is.

Hitel hétfő című videósorozatunk legújabb részében a pénzügyi tudatosság kérdésköréről beszéltünk, illetve arról, hogy milyen korban és hogyan érdemes gyermekünket megismertetni a pénzügyekkel. 

Tudatos szülőként gyermekünk jövőjének megalapozásáért már a születésekor is tehetünk. Érdemes gyermekünk számára Start-számlát nyitni, és Babakötvényben megtakarítást gyűjteni neki, amelyhez az állam is hozzájárul 42.500 Ft induló összeggel. Amikor pedig felnőttként a 18 év alatt gyűjtött összeget megkapja, megtapasztalja a rendszeres megtakarítás előnyeit.

A pénz nem játék! Vagy mégis?

A kisgyerekek többek között utánzással tanulnak.  A különböző játékok során beleélik magukat a boltos vagy a vásárló szerepébe, imitálják a bankkártyát, játékpénzt használnak. Már a pici gyerek is látja, hogy a boltban kapható árucikkek pénzbe kerülnek, a kasszánál ki kell fizetni azokat. Ezek az élmények pedig jó alapot teremtenek arra, hogy szépen, fokozatosan egyre jobban megismertessük gyermekeinkkel a tudatos pénzhasználatot.

Kisiskolás korukban eljön számukra is az az idő, amikor saját zsebpénzzel is rendelkeznek, ez pedig arra ideális időszak, hogy például bankszámlát nyissunk nekik, és a zsebpénzt már oda gyűjtsék. A legtöbb banknál van már diákszámla, ami pont erre szolgál. Minimális költséggel lehet ezeket a számlákat fenntartani, kártyát igényelni

Trencsán Erika, a money.hu pénzügyi szakértője

Nézd meg a diákszámlákat bankszámla-összehasonlítónkban, ahol megtalálhatod a számotokra legmegfelelőbbet a bankok kínálatából!

Gazdálkodj okosan!

A pénzügyi tudatosságra való nevelésben számos könyv és készségfejlesztő társasjáték mellett maguk a bankok is segítik a szülőket, pedagógusokat. Különöbző vetélkedőket, rendezvényeket szerveznek a gyerekek számára, amelyeken játékos formában sajátíthatják el a pénzügyi tudatosság alapjait.

Alábbi videónkban ilyen és ehhez hasonló témákat feszegettünk, valamint arra is kitértünk, miért fontos, hogy már kiskortól hozzászokjanak a gyermekek a takarékoskodáshoz!

Ha szeretnél még hasonló videókat látni, kövesd te is Facebook-oldalunkat! Hitel hétfő című videósorozatunkban hétről hétre segítünk eligazodni a különböző banki termékek tengerében!

Ha tájékozódni szeretnél pénzügyi lehetőségeidről, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot!

Főkép forrása: Pixabay