Mindenki megkapja januárban az egyik legfontosabb levelet a bankjától

Somogyi Nóra
Olvasási idő: 3 perc
  • Mindenki megnézheti, mennyit költött tavaly bankolásra, nem csak a számlavezetésre, hanem a többi szolgáltatásra is. Január végéig ugyanis a bankok elküldik az erről szóló levelet. 
  • A money.hu szakértői szerint egyrészt azért érdemes átböngészni a kimutatást, mert könnyen lehet, hogy vannak olyan tételek, amelyeket nem használnak az érintettek. Másrészt azért, mert akadhat olyan bank, amely olcsóbban nyújtja ugyanazokat a szolgáltatásokat.
  • A bankszámlaköltségek között éves szinten akár 10-30 ezer forintos különbség is lehet. 

Havi átlagban kevesebb mint 9 milliárd forintot tettek ki a számlavezetésből származó banki bevételek 2020-ban, kilenc hónap alatt pedig közel 81 milliárd forintra rúgtak - derül ki a money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalójából. Ez csak a számlavezetéshez kapcsolódó összeget jelenti, emellett a különböző tranzakciókért, például az átutalásokért további összeget fizettek az ügyfelek a bankoknak. Arra tehát van statisztika, hogy a bankok hol tartanak, tavaly óta pedig a bankolóknak sem kell a számlakivonatokból kibogarászni, hogy mennyibe kerül a mindennapi bankolás. 

Idén is jön az egységes díjkimutatás

2020 óta a bankok minden év január 31-ig elküldik az úgynevezett egységes díjkimutatást, amelyből kiderül, hogy az érintettek mennyit költöttek a banki szolgáltatásokra, így például számlavezetésre, a netbanki, mobilbanki elérésre, az esetleges sms-es értesítésekre vagy az átutalásokra. 

A múlt évben érkezett az első ilyen levél, de az csak a 2019 augusztus-decemberi időszakra szólt, a 2021 első hónapjában érkező banki levél pedig már az egész évre vonatkozó kiadásokat mutatja be. Az egységes díjkimutatást azért vezették be, hogy átláthatóbbak legyenek a banki díjak és fokozódhasson a bankok ügyfelekért folytatott versenye. 

Jöhetnek korlátlan csomagok?

A money.hu szakértői szerint érdemes alaposan átböngészni a díjkimutatást. Kiderülhet, hogy vannak olyan szolgáltatások, amelyekért fizet valaki, de valójában nem is használja azokat. Azért is érdemes megnézni a banki levelet, mert így összevethetőek a díjak más bankok “tarifáival”, és kiderülhet, hogy van másik pénzintézet, ahol olcsóbban lehet bankolni. 

Nemzetközi szinten már elterjedtnek mondhatóak azok a számlák, amelyek egy adott díjért akár korlátlan tranzakciót biztosítanak, ezzel szemben Magyarországon inkább a tranzakcióalapú árazás van fölényben. A jövőben azonban növekedhet a kereslet a fix havi díjért meghatározott számú vagy éppen korlátlan tranzakciót biztosító számlák iránt. 

Jelentős különbségek lehetnek

A money.hu szakértői kiemelték azt is, hogy nem csak a hitelek, de a bankszámlák esetében is érdemes szétnézni a bankok kínálatában, hiszen jelentős különbségek lehetnek az ajánlatok között. A bankszámlák között éves szinten 20-30 ezer forint eltérés is lehet a money.hu bankszámla-kalkulátora szerint. Akadnak olyan számlacsomagok is, amelyek ingyenesek vagy évente kevesebb mint 5 ezer forintba kerülnek.