Mi az a PayPass és hogyan működik?

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Mit kell tudni a Paypass-ról? Mire való? Hogyan használjam? Olvasd el itt!

A PayPass érintés nélküli fizetési megoldást jelent, és az újabb bankkártyák esetében rendszerint elérhető. A technológia megjelenése előtt jellemzően úgy tudtad használni a kártyádat vásárláskor, hogy vagy behelyezték a terminálba vagy a mágnescsík mentén húzták le, hogy megvalósuljon a tranzakció.

Mindkét megoldás esetében ki kellett adnunk kezünkből kártyánkát, és némileg lassabb ügymenettel is kellett számolnunk.

A PayPass technológiával viszont nem kell kiadnod a kezedből a kártyádat, csak közel kell tenned a terminálhoz, ami azonnal le is vonja a szóban forgó összeget a kártyádról. Ezért hívják érintés nélküli fizetési lehetőségnek.

Ezzel a módszerrel még a nagyon kis összegű fizetéseket is gyorsan intézhetjük, ráadásul az 5 000 forint alatti összegeknél még PIN-kódot sem kell megadnunk, és ezek a tranzakciók nem is aláíráskötelesek.

5 000 forint feletti fizetésnél is elég odatartani a kártyát, de ezekben az esetekben már kérik a PIN-kódot is, de még így is gyorsabb, mint a korábbi megoldások.

Ez a fizetési mód biztonságos, mert a kártya egy rövid hatótávolságú jelet küld, ami nem befogható mások számára. Ezen felül még titkosított is, így az adataink biztonságban tudhatók!

Fontos tudni, hogy a PayPass a MasterCard logója, a payWave pedig a Visa társaság logója.

chatsimple