Mire érdemes figyelni a mindennapi bankolásban mostantól?

money.hu
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Az utalásokat megkönnyítő másodlagos azonosítót eddig több mint 80 ezer ügyfél adta meg, miközben több millió ügyfelet érinthet. Érdemes sietni, mert egyes bankok díjat kérhetnek majd az azonosító regisztrációjáért. A csekkes fizetés és a készpénzhasználat visszaszorítására alkalmas fizetési kérelem még nem érhető el minden banknál, de amint lépnek, széles körben népszerűvé válhat ez a megoldás is.

Teljesen új fejezetet nyitott az idén márciusban elindított azonnali fizetési rendszer a mindennapi bankolásban. Az azonnali fizetési rendszer nem csak arról szól, hogy 5 másodpercen belül megérkeznek a maximum 10 milliós forint átutalások, hanem szolgáltatások sora kapcsolódik hozzá, amelyek egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik a pénzügyek intézését - derül ki a banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu összeállításából.

Több mint 50 millió villámgyors utalás

Az azonnali fizetési rendszer óriási számokat produkált fél év alatt: a rendszert “menedzselő” Giro Zrt. adatai szerint március elejétől szeptember elejéig több mint 53 millió utalás teljesült összesen 7811 milliárd forint értékben. Vagyis egy-egy azonnali utalás átlagértéke közel 147 ezer forintot tett ki. A következő időszakban pedig még nagyobb összegek fordulhatnak meg az azonnali rendszerben, mert szeptembertől már az úgynevezett kötegelt átutalások is elutalhatóak. Vagyis egyszerre több utalás, például egy cég dolgozóinak havi bére is kifizethető egyidőben a rendszeren keresztül.

„Az azonnali fizetési rendszer nem csak felgyorsította az átutalásokat, hanem a következő időszakban a mindennapi bankolást, fizetéseket, vásárlásokat megkönnyítő szolgáltatásoknak is teret ad. Az úgynevezett fizetési kérelem például a rezsiszámlák kifizetésénél válthatja ki a csekket” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Érdemes mielőbb megadni a másodlagos azonosítót!

Az azonnali fizetési rendszerben már nem feltétlenül kell tudni a 3*8 számjegyből álló bankszámlaszámokat. Ugyanis azoknak az ügyfeleknek, akik a bankjuknál regisztrálták a másodlagos azonosítójukat - ami lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám - ezek megadásával is lehet utalni.

„Eddig több mint 80 ezer másodlagos azonosítót regisztráltak bankszámláikhoz az ügyfelek, vagyis a bankszámlával rendelkezők milliós táborából még sokan nem léptek. Nekik érdemes igyekezniük, mert lehetnek olyan bankok, amelyek a másodlagos azonosítók regisztrációjáért a jövőben díjat fognak kérni” - figyelmeztetett a money.hu kommunikációs vezetője.

Mit jelent a kötegelés?

Az azonnali fizetési rendszer alig több mint egy héttel ezelőtt szintet lépett azzal, hogy az úgynevezett kötegelt átutalások is a rendszeren keresztül “mennek”. Azaz most már a vállalati számlákról egyszerre több utalást is el lehet küldeni az azonnali fizetési rendszeren keresztül. Például egy cég dolgozóinak fizetését is elutalhatja az azonnali rendszeren keresztül elektronikus tranzakció keretében, így a bérek szinte azonnal megérkeznek.

Itt lényeges, hogy több ezer vagy több tízezer embernek történő egyidejű utalások továbbra sem az azonnali fizetési rendszeren keresztül érkeznek meg. A Magyar Államkincstár is jelezte, hogy a nyugdíjak továbbra is az éjszakai utalási rendszeren keresztül futnak majd be a bankszámlákra.

Mi az a fizetési kérelem?

Egyelőre még kevés banknál elérhető, de várhatóan egyre többen felveszik majd a palettájukra a készpénzes csekkfizetés riválisakánt megjelenő fizetési kérelmet. Ez lényegében egy üzenet, amellyel jelezni lehet a másik félnek, hogy fizethet neki az azonnali fizetési rendszeren keresztül. Amennyiben a fizetési kérelem címzettje jóváhagyja a kérelmet és az abban szereplő összeget, ezzel gyakorlatilag ki is egyenlítette a fizetési kérelemben szereplő összeget. A háttérben ugyanis egy azonnali átutalás formájában meg is történik a tranzakció.

Ha a fizetési kérelem elterjed, akkor a különböző szolgáltatók, például az áramcégek, gázszolgáltatók fizetési kérelmet küldhetnek majd a fogyasztóknak, akik, ha egyetértenek az összeggel, akkor egy mozdulattal utalhatják is a pénzt, ami azonnal megérkezik. Hogy a fizetési kérelem és a hozzá kapcsolódó azonnali átutalások mennyibe kerülnek, az adott bankszámlához kapcsolódó díjak határozzák meg.

Fizetés, QR-kóddal

Az azonnali fizetési rendszer tehát a mindennapi bankolás számos területét érintő platform, amely újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben. Ilyen például az úgynevezett QR-kódos fizetés, amely lényegében a bankkártyás fizetést is helyettesítheti.

Emellett a QR-kódos fizetés azoknak a cégeknek, szolgáltatóknak, például boltoknak, fodrászatoknak, kocsmáknak is megoldást jelenthet, akiknél még nincs kártyaterminál vagy elektronikus fizetési lehetőség. Ebből a szempontból fontos lesz 2021-es év, ugyanis januártól minden online kasszát működtető cégnek kötelező lesz az elektronikus fizetést biztosítania. A QR-kódos fizetés a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy mobiltelefon segítségével a QR-kódokkal is fizetni lehet majd, a kódok ugyanis tartalmazzák majd a fizetéshez szükséges adatokat.

Ahogy az azonnali fizetéshez kapcsolódó szolgáltatások egy része, például a fizetési kérelem, úgy a QR-kódos fizetés sem része a mindennapoknak, de a jövőben elterjedhetnek, ez pedig fontos lépés lehet a készpénzhasználat visszaszorításában.

Az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó szolgáltatások igénybevételéhez pedig érdemes a bankszámlákat is megnézni. Azaz, hogy az adott számlacsomagban mennyibe kerülnek az olyan tranzakciók mint az utalás, és az egyéni bankolási szokásoknak megfelelőt választani.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/atlagos-hasznalat"]Megnézem a bankszámlákat![/button]

A különböző pénzintézetek ajánlatait össze lehet vetni a money.hu bankszámla-kalkulátorával. Vannak ugyanis olyan bankszámlacsomagok, amelyek különböző feltételek – például minimális jövedelem beérkezése – teljesítése esetén akár ingyenesek is lehetnek vagy évente pár ezer forintba kerülnek, de vannak 20-30 ezer forintos számlák is.