Annuitás jelentése

Olyan hitel visszafizetési mód, mely során a kamatperióduson belül azonos összegű törlesztőrészletet kell fizetni (devizahitel esetén természetesen ez a hitel devizanemében állandó, forintban kifejezve havonta változó törlesztőrészletet eredményezhet). 

A futamidő során a törlesztőrészleten belül egyre kisebb arányú lesz a kamat és egyre nagyobb arányú a tőketartalom. A hitel futamidejének elején a fentiek miatt csak kismértékben csökken a tőketartozás.

A jelenleg igényelhető hitelek törlesztőrészleteinek kiszámolásakor szinte minden bank az annuitás képletet használja. Habár elméletileg azonos a számítási elv mindenhol, ez bankonként kismértékben eltérhet. 

Az annuitásos számítás hátránya, hogy minél hosszabbra nyújtjuk a futamidőt, annál több kamatot kell megfizetnünk. Jelzálogalapú hiteleknél 20 éves futamidőnél hosszabbat nem érdemes választanunk, mert a számítási mód sajátossága miatt a 20, 25 vagy 30 éves hitelek törlesztőrészletei között nagyon csekély lesz a különbség, de mégis összességében akár milliókkal is többet fizethetünk vissza atöbbéves futamidőhosszabbítás miatt.

chatsimple