Bankkártya limit

Mi az a bankkártya limit?

Ez egy általad választott napi limit, azaz egy maximális összeg, amelynél többet nem lehet fizetni a bankkártyáddal egy adott napon belül.

Mire jó a bankkártya limit?

Ha véletlenül illetéktelenek kezébe kerül a kártya, akkor ne tudjanak rajta nagyon drága holmikat venni, és az összes pénzedet elkölteni pillanatok alatt. A bankkártyát egyébként ilyenkor gyorsan le kell tiltani.

Milyen limitek vannak?

Beállíthatod, hogy a kártyáddal

  • maximum mennyi pénzt lehet kivenni készpénz automatából, és naponta hányszor lehet készpénzt kivenni,
  • maximum hányszor és mennyiért lehet vásárolni boltban,
  • maximum mennyiért lehet vásárolni webshopban.

Hol tudod a bankkártya limitet beállítani, módosítani?

Van egy alap beállítás, amit a bank megcsinál akkor, amikor megkapod a kártyát. Ezt utána a bankod mobil applikációjában, vagy a bankod netbankjába belépve tudod átállítani. Illetve nyilván telefonon vagy személyesen is a fiókban megcsinálják neked. A beállítás azonnal életbe lép.

Mi a bankkártya limit módosítás díja?

Bár sok banknál a limitmódosítás ingyenes, ám nem árt tájékozódni, mert valahol ez is költségekkel járhat. Ahol díj van, ott annak mértéke 20 forinttól több száz forintig terjedhet. Általában a telefonos és bankfióki limitmódosítás költsége magasabb, mint az online.

Vagyont érő tippek, trükkök:

  • Nézd meg a money.hu bankszámla kalkulátorát, meglepődnél, hogy milyen költségeket lehet megspórolni egy jól megválasztott számlával, amihez kártyát is kaphatsz - lehet, hogy érdemes lenne számlát váltani?
  • A limitmódosítással megtehetjük azt például, hogy a napi 100.000 forintos bankkártyás vásárlási limitünket felemelhetjük 300.000 forintra, ha tudjuk, hogy aznap nagyobb összegű vásárlást végzünk. Ezt követően pedig visszaállíthatjuk a számunkra nagyobb biztonságot jelentő, kisebb limitre. A mobilbanki szolgáltatások fejlődése miatt a limitemelés pillanatok alatt, akár a pénztári sorállás alatt elvégezhető. 
  • Fontos ugyanakkor, hogy az egyszeri vásárláshoz kapcsolódó limitet a nagy összegű fizetés után állítsuk vissza a biztonság érdekében. Néhány banknál a limitváltoztatáshoz érvényességi időt – például 24 órát – rendelhetünk, amely után a limit automatikusan visszaáll.