Bankkártya jelentése

A bankkártya egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, melyet a bank ad(hat) a nála számlát vezető ügyfeleinek. Szinte mindegyik bankszámlához kapcsolódhat valamilyen típusú bankkártya. Használatával lehetőség van vásárolni és ATM-ekben készpénzt felvenni.

A bankkártya mindig a bank tulajdonát képezi, a használója a kártyabirtokos, aki lehet főkártyabirtokos vagy társkártyabirtokos. A rajta lévő lejárati dátumig használható.

A bankkártyával történő fizetések jellemzően azonnali terhelést eredményeznek a kibocsátott számla egyenlegében.  

Milyen bankkártya típusok vannak?

A bankkártyának sokféle típusát használják. A hitelkártya és a betéti kártya közötti különbségekről már írtunk, de fontos bemutatni azt is, hogy milyen további  bankkártya kategóriák és típusok léteznek:

A használat fedezetének biztosítása szempontjából: 

 • debit kártya: gyakoribb nevén betéti kártya
 • credit kártya: gyakoribb nevén hitelkártya
 • terhelési kártya (charged vagy delayed): hasonló, mint a credit kártya, csak itt a szerződésben előre meg van határozva egy időpont, ameddig köteles visszafizetni a felhasznált keretet az ügyfél. Kamatmentes periódus jár hozzá.
 • pre-paid kártya: előre feltöltött kártya, melyhez nem kell számlát nyitni, a kártyát vásárlásra vagy ATM felvételre lehet használni a feltöltött keret erejéig
 • többfunkciós kártya: több funkciót foglal magában, lehet debit és credit kártya is egyszerre, a szerződésben rögzített feltételekkel.
 • szponzor kártya (affinity): a bank egy non-profit szervezettel együtt tudja az ügyfél rendelkezésére bocsátani. A felhasznált összeg bizonyos százaléka a non-profit szervezethez kerül. Pártolókártya néven is ismerhetjük.
 • Co-branded (ikermárkás) kártya: a bank és egy másik szervezet (kereskedő, szolgáltató stb.) által közösen kibocsátott kártya, melyhez különböző járulékos szolgáltatásokat adnak az ügyfeleknek. pl törzskártyának is használható az adott cégnél.

A kibocsátó által nyújtott kedvezmények alapján: csak készpénzes fizetést helyettesítő (kedvezményt nem biztosító), kedvezményt is nyújtó, pontgyűjtő, szponzor, co-branded;

a használat fedezetét biztosító bankszámla típusa szerint: forint alapú vagy devizaalapú;

a kibocsátás és használat szabályai szerint belföldi vagy nemzetközi (MasterCard, VISA, AMEX, DINERS Club, stb.),

a használat módja szerint: 

 • hagyományosan, azaz POS-terminálba, illetve ATM-be helyezéssel működő
 • érintés nélküli (PayPass, PayWave)
 • internet kártya
 • virtuális kártya.

A bankkártya-használat fedezetét biztosító bankszámla tulajdonosa alapján: főkártya (ha a kártyabirtokos a számlatulajdonos) vagy társkártya;

a használhatósága szerint: teljes funkcionalitással használható, vagy időbeli, területi, funkcionális, stb. korlátokkal (pl. pótkártya, ideiglenes kártya, sürgősségi kártya);

a használat elsődleges biztonságát szolgáló elemek alapján mágnescsíkos és/vagy chipes;

a megszemélyesítés technológiája szerint: dombornyomott, vésett, vagy lézergravírozott kártya.