Bankkártya vagy hitelkártya – mi a különbség?

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Bankkártya vagy hitelkártya? Bejegyzésünkből megtudhatod, hogy mi a különbség közöttük!

Fontos megjegyezni, hogy amikor bankkártyáról beszélünk, kétféle kártyatípust kell megkülönbözhetnünk: a betéti kártyát és a hitelkártyát.

A betéti (másik nevén debit) kártya az ügyfél bankszámlájához kapcsolódó kártya, mellyel a bankszámlán levő egyenlegét tudja elérni.

Amellett, hogy készpénzhez juthatunk általa, a betéti kártyával különböző vásárlások alkalmával is fizethetünk. A kártyán lévő pénz a saját pénzünk, ezért ezt addig tudjuk használni, míg el nem fogy. Ehhez a számlához kapcsolódhat a folyószámla hitelkeret, melynek mértékét a bankok határozzák meg.

A hitelkártya már nevében is árulkodó, hiszen egy olyan kártyatípusról van szó, melyhez egy hitelkeret tartozik. A hitelkeretet a bank bírálat után bocsátja a kártyabirtokos rendelkezésére; ez kezdetben a fizetésed két-háromszorosa szokott lenni. A betéti kártyával szemben a hitelkártya használata esetén a bank pénzét költöd, nem a sajátodat.

Mindkét kártyatípus esetében lehetőségünk van társkártya igénylésre is. A társkártyára is ugyanazok a feltételek, beállítások vonatkoznak, mint a főkártyára. A társkártya birtokosa a főkártya terhére jogosult fizetési tranzakciókat végezni.

A bankkártya tehát mint gyűjtőfogalom használandó.

Ez is érdekelhet