Elidegenítési és terhelési tilalom jelentése

A jelzálogjog védelmére létrejött, ingatlan nyilvántartásba bejegyzett jog, mely korlátozza a tulajdonnal való rendelkezési jogot. A tilalomnak megfelelően az ingatlan tulajdonjogát nem lehet másra átruházni. Alapulhat szerződésen, jogszabályon vagy bírósági határozaton. Jelzáloghitelek esetén az elidegenítési és terhelési tilalom a kölcsönszerződésen alapul.

A hitelnyújtó pénzintézet jelzálogjoga védelmében él a lehetőséggel, ami biztosítja, hogy az adós az ingatlan tulajdonjogát nem ruházhatja másra, az ingatlant nem lehet szabadon megterhelni, vagyis bármely hitelügyletben biztosítékul felajánlani. 

Ugyancsak elidegenítési és terhelési tilalommal védi kifizetéseit az állam is – így például a gyermekek után járó lakásépítési vagy vásárlási kedvezménynél vagy épp CSOK támogatás igénybevétele esetén az állam jegyeztet be elidegenítési és terhelési tilalmat. 

Ha olyan ingatlant akarunk pl. jelzáloghitel fedezetéül felajánlani, amelyre korábban elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be, akkor a jogosult hozzájárulását kell kérni a további jelzálog bejegyzéséhez.

A pénzintézetek általában ragaszkodnak az első ranghelyre történő jelzálogbejegyzéshez. Az ezt követő ranghelyekre ugyanakkor általában engedélyüket adják a további tilalom bejegyzésre – az érdekérvényesítés ranghely-sorrendben történik. 

Ha a hitelt visszafizetjük, a jelzálogjoggal együtt törlésre kerül a fenti tilalom is.

chatsimple