Fedezetcsere jelentése

Fedezetcseréről akkor beszélünk, amikor a hitelszerződés fedezetéül szolgáló ingatlan helyett egy másik ingatlan kerül be fedezetként. 

Ilyenkor az adós nem akarja a meglévő hitelszerződését megszüntetni, hanem például új (nagyobb) lakásba költözne, ahová az eredeti hitelszerződését tovább vinné. 

A bankok hajlandóak elfogadni a fedezetcserét, ám kérdés, hogy a felajánlani kívánt új ingatlant elfogadják-e hitelfedezetként. Ez leginkább az új ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értékétől függ. 

A fedezetcserekor az új ingatlanra épp ezért értékbecslést kell végezni, s szükség lesz az eredeti hitelszerződés módosítására is, valamint az új szerződés közjegyzői okiratba foglalására. 

A nehézséget az okozza, hogy mivel a jelzáloghitel alapja az ingatlan fedezet, egyetlen pillanatra sem maradhat fedezet nélkül a felvett hitel, ezért a fedezetcsere kapcsán. A korábbi ingatlanról épp ezért jellemzően csak akkor kerül le a jelzálog, ha az új ingatlan adásvétele már megtörtént és az új ingatlanon széljegyben már bejegyzésre került a bank jelzálogjoga. (Ez megnehezíti mind a lakáscserét, mind a finanszírozást.) 

chatsimple