GIRO jelentése

Bankok által használt elektronikus elszámolási rendszer, melynek segítségével az egymás közötti átutalásokat (és egyéb tranzakciókat) feldolgozzák.
A bankok egymás közötti átutalásait az egyedi utalásokat lehetővé tevő VIBER, illetve a hitelintézetek közötti nagy tömegű, kis egyedi értékű átutalások lebonyolítását végző Bankközi Klíring Rendszert (BKR), együtt a Giro rendszert, a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő GIRO Zrt. elszámolóházi tevékenységet végző gazdasági társaság működteti. Tevékenysége alapvetően a forint átutalások és beszedések elszámolására terjed ki. 

Azonnali Fizetési Rendszer GIRO-n keresztül

Az Azonnali Fizetési Rendszer egy óriási mérföldkőnek számít a GIRO rendszer fejlesztésében, mert az emberek által legtöbbet használt banki átutalások nagy többségére - mindennapi, kisebb összegű pénzküldésre - érvényes.

Az azonnali (5 másodperces) banki átutalás hétvégén, hétköznap, napközben, éjszaka és ünnepnapokon, munkaszüneti napokon is teljesül. Nem kell külön kérni a banknál, a feltételeknek megfelelő átutalások azonnali átutalásként teljesülnek.