Banki átutalás ideje: ha ma utalják a pénzem, pontosan mikor kapom meg?

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

2020. március 2. óta az Azonnali Fizetési Rendszer indulásával 5 másodperc alatt teljesülnek a belföldi, maximum 10 millió forintos, elektronikus úton indított átutalások. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem hétvégén is a nap 24 órájában. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen adatokra van szükség az átutaláshoz és az egyes utalások mennyi idő alatt érkeznek meg pontosan.

Hogyan tudsz pénzt utalni?

Többféle átutalási mód között is választhatsz (például eseti vagy állandó átutalás) és kiválaszthatod azt is, hogy milyen csatornán szeretnéd indítani az utalást:

 • internetbankból, netbankból,
 • mobilbankból, banki mobilapplikációból
 • telebankon keresztül
 • bankfiókból

Az átutaláshoz szükség van a “címzett” vagyis a kedvezményezett bankszámlaszámára. Az Azonnali Fizetési Rendszernek (AFR) köszönhetően azonban a bankszámlaszám helyett másodlagos azonosítóval is indítható utalás, azaz a kedvezményezett mobiltelefonszáma, e-mail címe, magánszemély esetén adóazonosító jele, vállalkozás esetén adószám megadása szükséges. Mindezt azonban csak akkor, ha a kedvezményezett a másodlagos azonosító(ka)t regisztrálta a bankjánál. 

TIPP: Ha megkaptad a kedvezményezett bankszámlaszámát, de nem tudod, melyik bankhoz tartozik a bankszámlája, akkor a bankszámlaszám első 3 számjegyéből könnyen megtalálod a bank nevét az interneten.

A banki átutalások nagy része a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesül Magyarországon.

Minden átutalás ideje 5 másodperc?

Nem megy át minden átutalás 5 másodperc alatt. A már említett Azonnali Fizetési Rendszer azért számít óriási mérföldkőnek a belföldi, bankközi átutalást biztosító GIRO rendszer fejlesztésében, mert az emberek által legtöbbet használt banki átutalások nagy többségére - mindennapi, kisebb összegű pénzküldésre - érvényes.
Átutalásod akkor fog teljesülni 5 másodperc alatt, ha:

 • maximum tízmillió forintot vagy annál kisebb összeget utalsz, és
 • mobilbankon (mobilappon) vagy netbankon, tehát elektronikus csatornán kezdeményezed az utalást, és
 • magyarországi bankszámláról utalsz szintén belföldi bankszámlára forintban, és
 • egyszerre csak egy utalást kezdeményezel (nem csoportos vagy kötegelt átutalást), és
 • eseti átutalásról van szó (nem rendszeres vagy időközönként ismétlődő átutalásokról), és
 • nem adsz meg az adott naptól eltérő (későbbi) terhelési napot.

Az azonnali (5 másodperces) banki átutalás hétvégén, hétköznap, napközben, éjszaka és ünnepnapokon, munkaszüneti napokon is teljesül. Nem kell külön kérni a banknál, a feltételeknek megfelelő átutalások azonnali átutalásként teljesülnek.

Bankon belüli és bankok közötti átutalás ideje között van különbség?

Az azonnali fizetési rendszerben nincs különbség abban, hogy az átutalás szereplői (a küldő és a kedvezményezett) Magyarországon belül ugyanazon banknál vagy különböző bankoknál vezetik a számlájukat. A bankon belüli és a bankközi átutalások egyaránt 5 másodperc alatt teljesülnek, amennyiben az utalás összege, időpontja és módja megfelel a felsorolt feltételeknek. 

Egyéb átutalás mennyi idő alatt érkezik meg?

Azok az átutalások, amelyek nem felelnek meg a fenti feltételeknek, tehát nem vonatkozik rájuk az azonnali rendszer, egy napközbeni átutalási rend szerint teljesülnek Magyarországon, vagyis a napi ciklusokhoz igazodnak. 

A bankok naponta tíz alkalommal óránként küldik el az addig felgyülemlett átutalásokat. Ezek az időpontok minden munkanap 7:30 és 15:30 között óránként vannak, illetve van egy utolsó ciklus is 17 órakor, amely elsősorban a vállalkozók napzárását segíti. Ha munkanapcsere miatt a szombat munkanap, akkor azon a szombaton csak 13 óráig lehet átutalást küldeni aznapi teljesítésre. Munkaszüneti napokon pedig egyáltalán nem mozognak az átutalások, ekkor csak majd a következő munkanapon fog teljesülni az utalás.

Az átutalások jóváírására pedig egy 15 perces időintervallumon belül lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy ha pénzt küldenek neked, arra az alábbi időpontokban számíthatsz munkanapokon: 8:30 és 16:30 között minden óra 30. és 45. perce között, vagy 17:55 és 18:10 között. 

Banki átutalási ciklusok

Banki átutalás ideje - napközbeni átutalási ciklusok (munkanapokon)    
Átutalások küldésének időpontja (bank ekkor küldi a GIRO rendszerbe az utalásokat) Ekkor utalj, hogy ebben a ciklusban átmenjen az utalás Ekkor érkezhet meg a pénz a kedvezményezetthez
7.30 7.30 előtt 8.30 és 8.45 között
8.30 7.30 és 8.30 között 9.30 és 9.45 között
9.30 8.30 és 9.30 között 10.30 és 10.45 között
10.30 9.30 és 10.30 között 11.30 és 11.45 között
11.30 10.30 és 11.30 között 12.30 és 12.45 között
12.30 11.30 és 12.30 között 13.30 és 13.45 között
13.30 12.30 és 13.30 között 14.30 és 14.45 között
14.30 13.30 és 14.30 között 15.30 és 15.45 között
15.30 14.30 és 15.30 között 16.30 és 16.45 között
17.00 15.30 és 17.00 között 17.55 és 18.10 között

A fenti időpontoktól kisebb eltérések lehetségesek.

Csoportos átutalás ideje

A csoportos átutalás olyan utalási forma, amikor egy időben több jogosultnak azonos jogcímen történik az utalás. Tipikus példája a csoportos átutalásnak, amikor egy cég a dolgozóinak munkabért utal. 

Mivel tehát nem lakossági ügyfelek, hanem például vállalatok, önkormányzatok használják ezt a fizetési altípust, így a benyújtás jellemzően olyan időpontban történik, amikor az ügyfél - azaz munkabér esetén te - és a fizető fél - vagyis munkáltató - hitelintézeténél is banki munkanap és munkaidő van.

A csoportos utalás nem azonnali fizetés rendszerben történik, hanem a napközbeni ciklusok szerint teljesül. 

A csoportos megbízásokat kizárólag elektronikus átutalási rendszeren keresztül lehet benyújtani. 

Mennyi a deviza átutalás átfutási ideje?

Ha az utalás nem forint számlára történik, akkor az azonnali átutalás nem lehetséges. Külföldi bankszámlákra később érkezik meg az átutalt pénz, azonban az Európai Unió szabályozza, hogy az EU-ban végbemenő átutalásoknak 2 munkanapon belül teljesülniük kell.
A külföldre való utalás is napon belül határidőhöz kötött. Ha kifutunk a határidőből, akár 1-2 nap csúszás is lehet, míg megérkezik a pénz.

Amennyiben külföldről neked utalnak, vagyis a forintszámládra deviza utalás érkezik, akkor az átvezetésnek és a nemzetközi utalásnak díja lehet, erre érdemes odafigyelni. A bankok a devizajóváírásért és a konverzióért is felszámíthatnak díjat. Az átváltási (devizakonverziós) díjakat a bankok minden munkanap közzéteszik a weboldalukon.

SEPA, azaz az Egységes Euró Fizetési Övezet

A SEPA az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén az euróban történő fizetésekre szolgáló, azokat egységes szabályok alkalmazásával lebonyolító közös európai fizetési rendszer.
A SEPA fizetési módokkal lebonyolított euró fizetések „belföldi” fizetéseknek tekinthetők az Egységes Euró Fizetési Övezetben.

Előnyei:

 • SEPA-átutalás esetén az utalt összeg teljes egésze eljut a kedvezményezetthez, nem történik közvetítői díj levonás. 
 • Az utaló fél és a kedvezményezett csak a saját pénzforgalmi szolgáltatójának a díját viseli. 
 • A SEPA átutalás időtartama 1 banki munkanap. 

A SEPA-fizetések fontos feltétele, hogy mind az ügyfél, mind a partnerének bankja tagja legyen annak a megállapodásnak, amely ezen fizetési módok alkalmazására jött létre. 

EGT-n kívül történő nemzetközi átutalásokra a célországban érvényes feldolgozási szabályok vonatkoznak, a kedvezményezett bankszámláján történő jóváírás ideje is ettől függ.

Mit tegyél, ha a kedvezményezett nem kapta meg az átutalt pénzt?

Ennek több oka is lehet. Ne ess pánikba, hanem vedd sorra a gyakoribb okokat:

 • Nem volt elég pénz a számládon az utalás idején. Ha az azonnali fizetési megbízás néhány másodpercen belül nem teljesül, nem fog a bank újra és újra próbálkozni, hanem visszautasítja a megbízást. Figyeld az értesítést az utalás sikerességéről vagy esetleges sikertelenségéről.
 • Technikai hiba lépett fel. Vedd fel a kapcsolatot a bankkal, és egyeztess velük erről.
 • Elírtad a bankszámlaszámot, rossz számlaszámra utaltál. Ilyenkor rögtön érdemes kapcsolatba lépni a bankkal. Ha “szerencséd” van, akkor a banki rendszerek kiszűrik a hibát (például egy számjegy elírását), és a formailag nem megfelelő bankszámlaszámokra eleve nem teljesítik az utalást. Ha elment a pénz, de másnak, mint akinek szántad, akkor ezt sürgősen jelezd számlavezető bankod felé! A bankod értesíti a bankszámla tulajdonosát, aki a téves utalást kapta (bankközi utalás esetén a  kedvezményezett bankján keresztül), akinek - mivel jogalap nélkül kapta a pénzt - vissza kell utalnia részedre az összeget. Sajnos vannak esetek, amikor az ilyen ügyeket bírósági útra kell terelni, ezért a pénz visszaszerzése hosszadalmas és stresszes lehet. Így inkább többször is ellenőrizd a bankszámlaszámot az utalás előtt.
 • Másodlagos azonosítókra történő utalás alkalmával is történhet elírás, ezért abban az esetben is körültekintően add meg az azonosítókat.
 • Valamely feltétel miatt nem lehet azonnal ( 5 másodpercen belül) teljesíteni az átutalást, pedig arra számítottál. (Például tízmillió forintnál nagyobb az összeg, nem elektronikus csatornán adtál megbízást, vagy megadtál egy későbbi teljesítési napot.) Ilyenkor később érkezik meg a pénz a kedvezményezett számlájára.

A banki átutaláshoz bankszámlára van szükség valamelyik pénzintézetnél. Ha még nincs bankszámlád vagy bankszámlát szeretnél váltani, a bankszámla-kalkulátorunkban összehasonlíthatod a bankok által kínált bankszámlákat, számlacsomagokat, és kiválaszthatod azt, amely számodra a legoptimálisabb.