Így spórolhatsz banki költségeiden

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Mennyibe kerül egy utalás? És az sms-értesítés? Mennyit kell fizetni a bankkártyádért évente? A rendszeres kiadásokhoz a bankolásra költött összeg is hozzátartozik. Mutatjuk, mire érdemes figyelned!

A banki költségek ugyanúgy a mindennapi kiadások közé tartoznak mint például a mobilszámla vagy éppen a havonta étkezésre fordított összeg. Mégis, a pénzügyek költségeire jóval kevesebben figyelnek, holott jelentős különbségek lehetnek például az egyes bankszámlák között. A számodra leginkább megfelelő ajánlat kiválasztásával tehát spórolni is tudsz. 

Mi az az egységes díjkimutatás?

Bár a bankunk minden hónapban küld nekünk értesítőt az elmúlt hónap tranzakcióiról és díjairól, ám ez az értesítés bankonként eltérő formátumú, így nehéz összehasonlítani a banki ajánlatokat. A banki költségeken való kiigazodáshoz az első lépést a bankoktól minden januárban elektronikusan vagy postán érkező egységes díjkimutatás jelentheti. A díjkimutatást 2020-tól küldik meg a bankok egy uniós jogszabály értelmében. Míg azonban 2020-ban csak egy csonka évről szólt a levél - a bevezetés időpontja miatt 2019. augusztus 1-je és december 31-e közötti időszakban felszámolt költségeket mutatta - a 2020-as évtől kezdve a teljes évi bankolásról érkezik értesítő. 

Könnyebb az összehasonlítás 

A díjkimutatás - hasonlóan a mobilszámlához- teljesen részletesen és fillérre pontosan megmutatja, hogy mennyi ment tavaly a banki kiadásokra.

A kimutatás többek között pontos képet ad

●  a betéti kártyához kötődő díjakról,

●  a netbanki, a mobilbanki költségekről,

●  a telefonos üzenetek és egyéb szolgáltatások díjáról,

●  de arról is, hogy pontosan mennyi kamatot fizetett neked a bank a korábbi évben. 

Így látod majd, hogy mennyi volt például az utalások, az sms-szolgáltatás vagy éppen a netbankolás díja.  

Amellett, hogy így képet kapsz a banki költségeidről, a kimutatás egységes elszámolást jelent, azaz az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és egyszerűbben tudsz váltani, ha drágának találod a saját szolgáltatódat. 

Találd meg a neked valót!

A különböző bankszámlacsomagok között jelentős, éves szinten akár több tízezer forintos eltérés is lehet. A megfelelő számla kiválasztásához a költségek mellett azzal is érdemes tisztában lenned, hogy melyik szolgáltatást használod a leggyakrabban, azaz, milyen sűrűn utalsz? Van-e szükséged sms-ben érkező értesítőkre? Mennyit használod a netbankod? Ezek alapján már könnyen meg tudod találni azt a számlacsomagot, ami leginkább megfelel a szokásaidnak és elvárásaidnak. 

Az sem mindegy, hogy hány évesen keresel számlát. A piacon vannak kifejezetten fiataloknak, diákoknak szánt bankszámlák is, amelyek kedvezményeket nyújtanak és általában sokkal olcsóbbak, mint a "hagyományos társaik".  Ugyanakkor a diákszámlák között is jelentős különbségek lehetnek: vannak olyanok, amelyek teljesen ingyenesek, éveken át költségmentesen használhatóak. Ugyanakkor vannak olyan diákszámlák is, amelyeknél a számla kezdetben ugyan ingyenes, de az éves költség később emelkedhet.

Változó szokások

Érdemes időről-időre áttekinteni a bankolási szokásainkat, hiszen azok is változhatnak az idővel. A koronavírus járvány nyomán például sokan kezdtek el bankkártyával fizetni, és egyre többen élnek az azonnali átutalás adta lehetőségekkel is a pénzküldésnél. Ezzel párhuzamosan számottevően csökkent a készpénzfelvételek száma. Épp ezért sokaknak most érdemesebb a digitális megoldásokat jobban előtérbe helyező, azokat olcsóbban kínáló számlacsomagokat választani. 

Tipp! A korábbi években a magyarországi bankkártya csalások Európa legalacsonyabbjai közé tartoztak - jórészt a magyar találmánynak, az sms-kontrollnak köszönhetően. Ma már ugyanakkor kicsit idejétmúltnak tűnik az sms-alapú üzenet, ráadásul drága is. A bankok jó része ma már fix díjért kínál internetes felületen érkező, úgynevezett push üzenetet, amelyek után nem kell darabonként 20-30 forintos költséggel számolnunk. Ehhez a bank mobilbankját kell telepítenünk a telefonunkra, de ezzel sokszor olcsóbb számlacsomag is jár, ráadásul könnyebben tudunk utalni és vásárolni is. 

Fontos tudni, hogy nem kell feltétlenül bankot váltani az új, kedvezőbb díjú csomagért. Sok esetben saját bankunk kínál kedvezőbb kondíciókat, ha az igényeinknek jobban megfelelő számlacsomagot választunk.

De ilyenkor sem árt “versenyeztetni” a bankokat és utánanézni, hogy melyik pénzintézet milyen feltételeket kínál. 

A pénzintézetek ajánlatainak összehasonlításában segíthetnek a különböző kalkulátorok is, érdemes kipróbálnod a money.hu bankszámla-kalkulátorát is.

A hiteleiden is tudsz spórolni

Persze nemcsak a mindennapos bankolásnak van ára, hanem az sem mindegy, milyen hitelt választasz. A különböző hitelkonstrukciók között szintén lényeges - olykor akár több százezer, akár több millió forintos - eltérések lehetnek, ezért a felesleges kiadásokat elkerülendő, az első lépés a banki ajánlatok összehasonlítása.

A money.hu hitelkalkulátoraival, megnézheted, hogy milyen konstrukciókkal tudsz felvenni például személyi kölcsönt vagy lakáshitelt a különböző pénzintézeteknél.