Olyan levél érkezik a bankodtól, amit muszáj megnézned!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Minden bankszámla tulajdonos január végéig levelet kap bankjától. Ebben küldik meg a pénzintézetek az egységes díjkimutatást, amelyben feketén, fehéren benne lesz, ki mennyit költött bankolásra 2021-ben. Éppen ezért érdemes átböngészni a listát és átgondolni, tudunk-e olcsóbban bankolni. Jó eséllyel igen.

Levelet küld a bankunk

Január 31. Eddig kell a bankoknak elküldeniük minden lakossági ügyfelüknek a tavalyi kiadásokról szóló összesítést, az úgynevezett egységes díjkimutatást. Erre először 2020-ban került sor, egy uniós szabály ettől az időponttól tette kötelezővé az értesítést.

A díjkimutatás teljesen részletesen és fillérre pontosan megmutatja, hogy mennyi ment tavaly a banki kiadásokra.

A kimutatás többek között pontos képet ad

  • a betéti kártyához kötődő díjakról,
  • a netbanki, a mobilbanki költségekről,
  • a telefonos üzenetek és egyéb szolgáltatások díjáról.  

Kellemetlen meglepetés jöhet

Volt példa arra, hogy egy bankoló a 2021. januárjában kapott díjkimutatásból látta, hogy a költekezés követése, illetve a bankkártya esetleges elvesztése, ellopása esetén praktikus sms-szolgáltatás igencsak sokba került. Az üzenetek darabja ugyan nem volt komoly tétel, de

a sorozatos bankkártyás vásárlások utáni sms-cunami már többezer forintos kiadást jelentett.

Ez csak egy példa a sok közül, a lényeg, hogy érdemes tényleg áttekinteni a listát annak érdekében, hogy 2023 januárjában a következő díjkimutatás már ne okozzon meglepetést.

Bár szinte mindenki máshogy bankol, s így a különbségek is emberenként eltérnek, a money.hu számításai szerint simán előfordulhat, hogy az átlagos bankolási szokások mellett - éves szinten -

tízezres nagyságrendű összeget spórolhat valaki a jól megválasztott bankszámlával, bankkártyával.

A díjkimutatás a számlaváltásban is segít

Ezért nem kell feltétlenül bankot váltani, sok esetben saját bankunk kínál kedvezőbb kondíciókat, ha az igényeinknek megfelelő számlacsomagot választunk. Ebben a money.hu szakértői szerint a napokban megérkező egységes díjkimutatás komoly segítség lehet, hiszen pontosan meg tudjuk állapítani, milyen banki terméket és szolgáltatást milyen arányban veszünk igénybe.

Megoldást jelent a csomagárazás?

Itt érdemes megemlíteni, hogy Magyarországon a tranzakcióalapú árazás van fölényben, azaz egy-egy “akció” után kell fizetni. Nemzetközi szinten azonban már teret nyertek a csomagalapú számlák. Ezeknél havi fix díjat kell fizetni, és ezért a legtöbb szolgáltatást – utalások, csoportos beszedés, készpénzfelvétel – ingyenesen biztosít a bank. Természetesen itthon is vannak hasonló, fix díjért korlátlan tranzakciót biztosító számlacsomagok, ám itt

a bank sokszor feltételül szabja, hogy az ügyfélnek aktív bankolónak kell lennie – kellő számú és/vagy értékű bankkártyás fizetést kell bonyolítania, több csoportos beszedési megbízást kell rögzítenie.

A Magyar Nemzeti Bank már többször is jelezte, hogy szívesen venné, ha elterjedne a csomagalapú árazás a magyar piacon, ám ennek jórészt a tranzakciós illeték az akadálya. Például a hungaricumnak számító havi kétszeri, maximum 150 ezer forintos  ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget kihasználó ügyfél után a bankoknak ma havi 900 forintos illetékterhe keletkezik – ez jórészt lehetetlenné teszi a versenyképes áru számlacsomagok szélesebb körben történő elterjedését.

Miután a pandémia miatt a banki ügyfelek egyre nagyobb arányban térnek át a digitális megoldásokra, a money.hu szakértői szerint az elektronikus fizetés mind szélesebb elterjedése komoly lökést adhat a következő hónapokban a csomagáras bankszámlák további elterjedésének.

Borítókép: Getty Images