Mi történik, ha utalásnál elrontom a bankszámlaszámot? Így ellenőrizheted a számlaszám helyességét!

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A banki átutalás már hosszú idő óta az életünk része. Korábban papír alapon bankfiókban, manapság általában internetbankban vagy a mobiltelefonunkon kezdeményezünk átutalásokat. Néhány éve már másodlagos azonosítókra is utalhatunk, azaz a kedvezményezett bankszámlaszáma helyett a mobiltelefonszámára, e-mail címére, adóazonosítójára, cég esetén adószámára is (ha azokat már korábban regisztrálta a bankjánál). Ugyanakkor a legelterjedtebb még mindig a bankszámlaszám, az a hosszú számsor, amely mögött azonban több azonosító és ellenőrző elem bújik meg. Mutatjuk a titkot, hogy te is ellenőrizhesd a számlaszámot, ha legközelebb utalást indítasz!

Mi történik, ha rossz bankszámlaszámra utalsz?

Ha eltéveszted a számlaszámot, elírtad vagy rossz bankszámlaszámra utaltál, akkor rögtön érdemes kapcsolatba lépned a bankkal, amint észreveszed. Ha szerencséd van, akkor a banki rendszerek kiszűrik a hibát az automatikus ellenőrzés lefuttatásával. A formailag nem megfelelő (nem 16 vagy 24 számjegyű) és az ellenőrző számok szerint szabálytalan számlaszámokra eleve nem teljesíti a bank az utalást. Ha ilyen történt, akkor a tranzakció nem fog teljesülni.

Matematikailag lehetséges, ugyanakkor a valószínűsége kicsi annak, hogy úgy tévessz el több számjegyet is a bankszámlaszámban, hogy az ellenőrzési mechanizmuson átcsússzon, tehát az ellenőrző számítás végülis helyes legyen. Ha “csak” egy számjegyet rontasz el, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem megy át az ellenőrző algoritmuson.

Ha egy formailag szabályos számlaszámra utaltál ugyan, csak nem annak a számlájára, akinek szántad, azt sürgősen jelezd a bankod felé! A bankod tudja értesíteni azt a bankszámlatulajdonost, aki az elutalt összeget megkapta. Neki vissza kell utalnia a kapott pénzt, mivel jogalap nélkül jutott hozzá. Azonban sajnos vannak olyan esetek, amikor csak bírósági úton jut a pénzéhez az utaló fél. Ezt a stresszes és hosszadalmas folyamatot megspórolhatod, ha utalás előtt inkább többször átnézed a bankszámlaszámot, amelyre utalni szeretnél.

Egy nő gépel egy fehér kalviatúrán.

Hogyan tudom magam is leellenőrizni, hogy helyes-e a bankszámlaszám?

Így néz ki a bankszámlaszám

A magyarországi bankszámlaszámok két vagy három nyolcas számsorra tagolhatóak, azaz (a kötőjelek nélkül) 16 vagy 24 számjegyből állnak. Néhány banknál (így például az OTP-nél vagy a Gránit Banknál) csak 16 számjegyűek a számlaszámok, de többségében 24, így a bankszámlaszám megadásakor a kitöltendő felületeken is 24 rubrika szokott lenni. Ha olyan bankszámlaszámot adsz meg, ami csak 16 jegyű, ilyenkor az utolsó 8 helyet nullákkal kell kitöltened.

Kapcsolódó cikk

A bankszámlaszámok felépítése

Akár kétszer nyolc, akár háromszor nyolc számjegyből áll egy bankszámlaszám, az első nyolcas csoportnak kitüntetett szerepe van. Annak első három számjegye a bankot azonosítja, az utána következő négy számjegy pedig a bankfiókot. Egy naprakész nyilvántartásból így nem csak a bankot tudjuk kinyerni a számlaszámból, de még azt is, hogy azon belül melyik fiókban vezetik az adott bankszámlát. Ez a nyilvántartás a Magyar Nemzeti Bank honlapján folyamatosan frissül, az adatbázis "hitelesítő tábla" néven tölthető le. A bankszámlaszám első nyolc számjegye alapján az adott számlát vezető bankot és bankfiókot megtudhatod ezen a bankkereső oldalon is.

A következő, amit meg kell vizsgálnunk egy számlaszám szabályosságának ellenőrzésekor, az az úgynevezett ellenőrző szám. Ebből az egyik az első nyolcas csoport utolsó (tehát nyolcadik) számjegye, míg a második ellenőrző szám a bankszámlaszám legvége, vagyis utolsó számjegye, akár kétszer nyolc, akár háromszor nyolc számjegy hosszúságú a bankszámlaszám.

A fennmaradó 9-15. vagy 9-23. számjegyek ügyfélazonosításra szolgálnak, speciálisan a bankszámla tulajdonosához tartoznak, egyediek. Ezen számokat a bankokban más és más eljárások szerint generálják le. Amikor a bankban ránéznek egy bankszámlaszámra, akkor megtudhatják belőle, hogy milyen típusú számláról is van szó és hogy milyen pénznemben vezetik. Az is kiderülhet belőle, hogy lakossági vagy vállalati számláról van-e szó. Az utolsó szám pedig  minden esetben ellenőrző szám.

sok számjegy színes háttér előtt - bankszámlaszám

Mire való az ellenőrző szám, és hogyan ellenőrizzük vele a bankszámlaszám szabályosságát?

Az első ellenőrző szám a bankszámlaszám első 7 számjegyét, a másik ellenőrző szám a bankszámlaszám maradék további részét ellenőrzi, azaz az ellenőrző szám előtti utolsó 7 vagy 15 számjegyet, attól függően, hogy a teljes számlaszám kétszer vagy háromszor nyolc számjegyű.

Az ellenőrző számokat úgy képezik, hogy az első 8-as számjegycsoport elemeit balról jobbra haladva megszorozzák 9, 7, 3, 1, 9, 7, 3 számokkal és a szorzatokat összeadják. Az ellenőrző számot a 10-zel maradék nélkül osztható összegre történő felkerekítés értéke adja. Ugyanígy járnak el a második nyolcas számjegycsoporttal, illetve ha van, akkor egybevéve a harmadik nyolcas számjegycsoporttal is.

Példa bankszámlaszám ellenőrzésére

Példa: Ellenőrizzük a 49876264-83796278-93836965 bankszámlaszámot!

  1. Az első nyolc számjegy ellenőrzése: 9x4, 7x9, 3x8, 1x7, 9x6, 7x2, 3x6 ezek összeadva 216. Ennek felkerekítéséhez a következő 10-zel maradék nélkül osztható számra (220-ra) 4 szükséges, az ellenőrző szám tehát 4. Vagyis a bankszámlaszám első nyolcas csoportja szabályos.
  1. A második nyolc számjegyet ugyanígy kell ellenőrizni kétszer nyolc jegyű számlaszám esetén.
  1. Háromszor nyolc jegyű számlaszámnál viszont a második nyolcas csoport végén folytatni kell a 9, 7, 3, 1-gyel való szorzást a harmadik nyolcas csoport végéig, így 15 ilyen szorzatot fogunk összeadni. A fenti példában 9x8, 7x3, 3x7, 1x9, 9x6, 7x2, 3x7, 1x8, 9x9, 7x3, 3x8, 1x3, 9x6, 7x9, 3x6 szorzatait összeadva 484-et kapunk. Ezt a 10-zel maradék nélkül osztható legközelebbi számhoz (490) felkerekítve 6-ot kapunk, ez tehát az ellenőrző szám.

Mivel a fenti példában az utolsó helyen nem 6-os szám áll, ezért a bankszámlaszám nem szabályos. Ha pedig nem szabályos, akkor egészen biztosan valós sem lehet attól függetlenül, hogy az első nyolc jegye hibátlan volt.

Egyébként a fenti minta bankszámlaszám azért is kirívó példa, mivel ha az első 8 számjegyét megadjuk az említett bankkeresőn vagy az MNB felületén, rögtön megtudhatjuk, hogy az adott számsorhoz nem tartozik bank. Így biztosak lehetünk benne, hogy példa számlaszámunk nem valós.

Összegzés

Jó hír tehát, hogy a bankszámlaszámot a netbanki rendszerek automatikusan ellenőrzik, és nem engednek formailag hibás számlaszámra utalni. Azonban létezik még papíralapú (bankfióki) átutalás is, tehát mindenképp fontos, hogy ha bizonytalan lennél, magad is le tudd ellenőrizni, hogy egy adott bankszámlaszám szabályos-e.