Prémium bankkártya és devizakártya nyaralás alatt, amikkel használhatod a reptéri gyorsítósávot és devizát válthatsz díjmentesen

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Külföldi nyaralás alkalmával különösen hasznos lehet egy prémium bankkártya, mert sok esetben ingyenes készpénzfelvételt, utasbiztosítást, a repülőtéren a gyorsítósáv és a VIP váró használatát teszi lehetővé, és az autókölcsönzésnél 10-20 százalék kedvezmény járhat érte. Ha olyan banknál igényled, ahol díjmentes a devizaváltás és a devizakártya, akkor a magasabb költsége ellenére is megérheti prémium kártyát használni. Három olyan bankot néztünk meg, ahol ez lehetséges.

Gránit Platinum kártya és devizakártya

A Gránit Platinum Mastercard kártya egy dombornyomott, prémium bankkártya, aminek az éves díja 18.900 forint, ebben ugyanakkor az első évben benne van a kártya kibocsátási díja is az éves kártyadíjon kívül, és nem mellesleg számos kényelmi szolgáltatást biztosít. A Platinum kártyához nem muszáj magasabb jövedelmi követelményeket támasztó prémium bankszámlát választanod, igényelheted például a Gránit Digitális bankszámla mellé is, ami jövedelmi feltétel nélkül biztosítja a 0 forintos számlavezetési díjat.

Azon túl, hogy ezzel a kártyával havi 4 belföldi és 2 külföldi készpénzfelvétel díjmentes, 50 millió forintos prémium utasbiztosítást foglal magába az egész világra kiterjedően. A fedezetek közé tartoznak olyan tételek, mint a poggyászbiztosítás, a járatkésés esetén fizetett pénzbeli kárpótlás, a hobbi szintű síelés, szörfözés, búvárkodás vagy vadvízi evezés során keletkezett baleseti kár biztosítása, az Európán belüli gépjármű-asszisztencia és autóbiztosítás, betegség esetén hazaszállítás, jogvédelmi biztosítás, úti okmányok pótlására fizetett térítés, valamint a fogászati kezelés biztosítása.

A Platinum kártyával a repülőtér használata is kényelmesebb: egy vendégeddel és 18 év alatti gyermekeiddel díjmentesen használhatod Budapesten a Díjmentes Gyorsító Sávot, valamint beléphetsz a Mastercard Airport Lounge-ba. Bécsben a VIENNA Lounge és SKY Lounge várókba mehetsz be, ezen kívül a Priority Pass kártya felmutatásával kedvezményesen, 28 euróért léphetsz be világszerte több mint 1500 repülőtéri VIP váróba.

A repülőn vagy a nyaralás alatt korlátlan és díjmentes hozzáférést kapsz több ezer nemzetközi és magyar online magazinhoz és újsághoz egy applikáción keresztül a Mastercard PressReader együttműködésnek köszönhetően.

Ha autókölcsönzésre lenne szükség, akkor a kártya mellé járó AVIS VIP tagsággal foglalásnál automatikusan magasabb kategóriás autót, valamint 10% és 20% közötti nemzetközi kedvezményt kapsz. 

A kártya előnyei belföldön is kihasználhatók: prémium szolgáltatások járnak érte a Müpában (Müpa concierge, privát vezetett túrák, pezsgőbár, 10% kedvezmény a jegyárból), 15% kedvezmény a Maternity Magánklinika szűrővizsgálati csomagjaira, valamint különleges előnyökhöz juthatsz a budapesti Aquaworldben.

Ingyenes devizaváltás és devizakártya a Gránitnál

Ha már van forintszámlád a Gránitnál, akkor a banki mobilalkalmazásban egyszerűen devizaszámlát lehet nyitni, aminek a számlavezetési díját akció keretén belül 2025. május 31-ig elengedik. A Gránitnál az euró, dollár, svájci frank és angol font devizák átváltása díjmentesen, azaz bankközi devizapiaci középárfolyamon történik havi 650.000 forintnak megfelelő összegig, amennyiben az átváltás banki munkaidőben történik (hétköznap 9 és 17 óra között). A kedvezményes időszakon kívül a bank számlakonverziós árfolyamon vált.

Az EUR és USD devizaszámla mellé digitálisan elérhető, azonnal használható devizakártya is igényelhető, ami az első és a második évben is díjmentes, ha 2024. július 31-ig igényled.

OTP Prémium bankkártya és devizakártya

Az OTP Mastercard Prémium betéti kártya éves díja 12.753 forint, ami a Prémium számlacsomag mellé igényelhető; ehhez legalább havi nettó 700.000 forint rendszeres jövedelem vagy 10 millió forint megtakarítás szükséges. A Prémium bankkártya igénylése egyéb lakossági számlához 18 és 35 éves kor között havi legalább nettó 150.000 forint, 35 éves kor felett havi legalább nettó 250.000 forint jövedelem-jóváírás mellett lehetséges.

Amíg az akció tart, a Prémium bankkártya díjmentes készpénzfelvételt biztosít külföldön az OTP bankcsoport készpénzautomatáiból (ATM) kilenc országban, ezek az alábbiak: Albánia, Bulgária, Horvátország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna. A kedvezményt a tranzakciószám és a készpénzfelvétel mennyiségének korlátozása nélkül veheted igénybe.

A kártya mellé beépített balesetbiztosítás jár, ami 100 ezer forintot fizet baleseti halál esetén, valamint asszisztencia-szolgáltatások vehetők vele igénybe, például az asszisztenciáért felelős munkatársak megadják a hozzád legközelebbi orvosok, kórházak, szerelők, tolmácsok és egyéb szolgáltatók elérhetőségeit, vagy segítenek a betegszállításban, ha baleset ér vagy megbetegszel.

OTP devizaszámla és Árfolyam+

Az OTP-nél 12-féle devizaszámlát lehet nyitni, amelyeknek a számlavezetési díja csak havi 85 forint, ha elektronikus bankszámlakivonatot igényelsz, és a számlavezetési díjat a banknál vezetett forint bankszámládról fizeted. Az eurós devizaszámla mellé Lakossági Mastercard Devizakártya igényelhető, aminek a kibocsátási díja 7,68 euró (~3038 Ft), az éves díja 39,9 euró (~15.784 Ft).

A forint alapú számlád mellé igényelheted az Árfolyam+ kedvezményes számlacsomagelemet, amivel az igénylést követő hónaptól kezdve az OTP Bank középárfolyamán intézheted az elektronikus deviza-átutalásaidat havi 600.000 forintig (valamennyi, az OTP Bank által jegyzett devizanemben), és külföldön a fizikai kártyás vásárlásaidat forint betéti kártyával devizában összesen havi 600.000 forintig (EUR, GBP, USD, CHF és 2024. június 1-től AUD, BGN, CAD, CNY, CZK, DKK, JPY, MXN, NOK, NZD, PLN, RON, RSD, RUB, SEK, TRY, UAH és ZAR devizanemben). Mind a deviza-átutalásokra, mind a bankkártyás külföldi vásárlásokra igénybe veheted a 600-600 ezer forint összegű havi limitet, de

az árfolyam-kedvezmény az internetes kártyás vásárlásokra és a hitelkártyával végzett vásárlásokra nem érvényes.

Az Árfolyam+ számlacsomagelem akciós havi díja 124 forint lenne, de visszavonásig vagy legkésőbb 2025. február 28-ig elengedik ezt a díjat. A havi limit túllépése után az OTP magasabb átváltási árfolyamai érvényesülnek. 

Erste Prémium díjcsomag és devizakártya

Az Erste Prémium Up díjcsomag havi díja 0 forint, ha az elmúlt fél évben nem rendelkeztél számlával a banknál (egyébként 1458 forint). A Prémium ügyfélstátusz további feltétele, hogy az Erste bankszámládra legalább havi 1.000.000 forint rendszeres jóváírás érkezzen, aminek nem muszáj jövedelemnek lennie. Ha ez nem teljesül, akkor havonta 7557 forint kiegészítő ügyfélkapcsolati díjat számolnak fel. A Prémium ügyfélstátusz megszűnésekor az Erste EgySzámla Díjcsomag kondíciói lépnek életbe.

házaspár két gyerekkel nyaralásra készül, devizát váltanak prémium bankkártya mellett, bőröndbe pakolnak

A prémium szolgáltatások közé tartozik, hogy kapsz egy közvetlenül hívható prémium bankárt, vezetik az értékpapírszámlád, az Erste Mastercard Gold főkártya kibocsátási és éves kártyadíjára 50%-os kedvezményt kapsz, díjjóváírásban részesítenek, és havi két kedvezményes bankkártyás készpénzfelvételre leszel jogosult belföldön és külföldön az Erste ATM-ein keresztül, a forint- és a devizaszámládról.

Az Erste Mastercard Gold bankkártyával ingyenesen használhatod a budapesti reptéren a Fast Track Sávot, és emelt szintű, Gold utas- és balesetbiztosítás jár mellé 30 napnál nem hosszabb külföldi utakon. További kedvezmények vehetők igénybe a Müpában és a budapesti Aquaworldben. Az online vásárolt termékekre kiterjesztett garancia, árgarancia és termékbiztosítás jár. A kártya kibocsátási és éves díja kedvezmény nélkül 17.500 forint.

Erste devizaszámla és kedvezményes devizaváltás kiemelt árfolyamon

Az Ersténél Prémium ügyfélként havi 500.000 forint értékben válthatsz át devizát kedvező, bankközi devizapiaci árfolyamon, plusz díjak nélkül, munkanapokon 8 és 17 óra között, a George Appon vagy a George Weben. Az ajánlat 2024. december 31-ig érvényes, és EUR, USD, CHF, GBP, CAD devizák átváltására vonatkozik.

Meglévő forint számlacsomag mellé a George Store-ban bármennyi devizaszámla nyitható díjmentesen. A devizaszámláidról forint alapú bankkártyával is fizethetsz, nem kell hozzá devizakártya. A George alkalmazásban tudod beállítani, hogy a bankkártya melyik számláról fizessen. Ha azt szeretnéd, hogy bankkártyás fizetéskor a kedvezményes árfolyam érvényesüljön, akkor a forintszámládról előbb pénzt kell áthelyezned a megfelelő devizaszámlára. Ilyenkor megtörténik a kedvezményes átváltás, majd az alkalmazásban be kell állítanod, hogy bankkártyás fizetésnél a devizaszámla terhére történjen a tranzakció.

A prémium bankszámla kalkulátorunkkal még több ajánlat közül válogathatsz az egyéni igényeidnek megfelelően, a számlahasználati szokásaid megadásával.